Англія — Німеччина. 2:0. Голи: Стерлінг, 75, Кейн, 86. Лондон. «Вемблі». 41 973 глядачі. Рефері — Данні Маккелі (Нідерланди).

Швеція — Україна. 1:2. Голи: Зінченко, 27, Форсберг, 43, Довбик, 120+1.

Швеція: Ульсен, Лустіг (Крафт, 83), Лінделеф, Даніельсон, Аугустінссон (Бенгтссон, 83), Ульссон (Геландер, 101), Екдаль, Ларссон, Форсберг, Кулусевський (Квайсон, 97), Ісак. Тренер — Янне Андерссон.

Україна: Бущан, Караваєв, Забарний, Кривцов, Матвієнко, Сидорчук (Безус, 118), Степаненко (Макаренко, 94), Зінченко, Ярмоленко (Довбик, 106), Шапаренко (Малиновський, 61), Яремчук (Бєсєдін, 91, Циганков, 101). Тренер — Андрій Шевченко.

Вилучено Даніельсона, 98 (груба гра із заподіянням травми супернику).

Рефері — Даніеле Орсато (Італія).

Глазго (Шотландія). «Гемпден Парк». 9 221 глядач.

Наставник шведів Янне Андерссон говорив, що його команда готова до всіх сценаріїв. Цікаво, а чи було в їхньому числі видалення центрального оборонця в додатковий час?

Залишившись у меншості, Швеція провела залишок часу в обороні і сподівалася на серію пенальті. Здавалося, так і буде, але українці забили в доданий час до другого овертайму.

Збірна України вийшла до плей-оф не без везіння. Пригадаємо, що їм допомогли шведи. Утім, у 1/8 фіналу цього Євро коїлося щось неймовірне, і українці стали однією з тих команд, котрі пишуть свою нову історію. На цьому етапі з дистанції зійшли, зокрема, Франція, Німеччина, Португалія, Нідерланди...

Шанси нашої збірної проти шведів спочатку розцінювалися як рівні. Скандинави в групі відіграли вище очікувань, українці — нижче. В очній зустрічі команди були обережними, і гру, як передбачалося, розкрили тільки голи. Першою забила Україна — Ярмоленко з правого кута карного майданчика «шведою» вирізав передачу між оборонцями наліво точно на Зінченка, який з льоту потужно і влучно пробив у протихід Ульсену.

На жаль, наші хлопці не дотерпіли до перерви і пропустили. Хавбек шведів Форсберг отримав м’яч метрів за 23 від наших воріт, просунувся вперед і потужно пробив. І м’яч рикошетом влетів у ближній кут.

У дебюті другої половини команди обмінялися влученнями в стійку. В обох випадках розіграно все було ефектно — Сидорчук і Форсберг били напевно, але їм просто не пощастило.

На екваторі тайму «десятці» шведів знову не поталанило — цього разу удар Форсберга прийняла на себе поперечина.

Кінцівка знову видалася обережною, а в доданий час на полі було зовсім мало футболу. Зате вистачало стиків, замін і травм. Шведи діяли надто жорстко і грубо. Ключовим став підкат Даніельсона, котрий прямою ногою в’їхав у коліно Бєсєдіну. Форвард українців отримав важку травму, а оборонець шведів — червону картку.

Далі питання було тільки в тому, чи дотягнуть шведи вдесятьох до серії пенальті. Не вистачило кількох хвилин. Уже в компенсований до другого екстратайму час Довбик (на знімку крайній праворуч) замкнув подачу Зінченка з флангу ударом головою і занурив Україну в суцільне свято. Це насправді історичний вихід до чвертьфіналу Євро для української команди.

Андрій Шевченко поділився думками про цей божевільний матч: «Команда виконала мою установку, ми не поспішали, переводили гру з флангу на фланг, так було забито перший м’яч. Обидва суперники грали добре, у цікавий футбол, ніхто не хотів програвати, тому дотягли до такої драми».

Тепер попереду чвертьфінали.

2 липня. 19:00 Швейцарія — Іспанія (Санкт-Петербург); 22:00 Бельгія — Італія (Мюнхен).

3 липня. 19:00 Чехія — Данія (Баку); 22:00 Україна — Англія (Рим).

Фото uefa.com.