Окупанти стріляли із заборонених Мінськими домовленостями 122-міліметрових артилерійських систем та мінометів калібру 120 мм. Внаслідок цього пошкоджено кілька приватних осель місцевих мешканців. Один будинок зруйновано пожежею. На щастя, ніхто з мирних жителів не постраждав. Про це поінформували у прес-центрі штабу Об’єднаних сил.

Про порушення режиму припинення вогню Українська сторона СЦКК поінформувала СММ ОБСЄ. У зверненні, зокрема, йдеться: «Українська сторона СЦКК повідомляє про використання окупантами практики ведення провокаційного вогню з околиць населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури на тимчасово окупованій території України із застосуванням зброї, яка заборонена п. 2 доповнення до Комплексу заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.

Збройні формування РФ та їх найманці цинічно нехтують нормами Міжнародного гуманітарного права, наражаючи на небезпеку мирних мешканців, та несуть загрозу руйнування критичних об’єктів інфраструктури...

Збройні формування Російської Федерації та їх найманці вели вогонь з окупованих населених пунктів Яковлівка, Мінеральне та Макіївка. Крім того, зафіксовано ведення вогню з території шахти ім. Засядька.

Метою дій проросійських найманців є провокування підрозділів ЗС України на відкриття вогню у відповідь та створення інформаційних прецедентів для формування порядку денного найближчого засідання ТКГ, що відбудеться 6—7 липня поточного року.

Агресивні дії окупантів спрямовані на фабрикування фейків щодо руйнування цивільної інфраструктури на тимчасово окупованих територіях та оприлюднення їх на різних міжнародних майданчиках з метою формування у світової спільноти викривленого уявлення про події на сході України. Такі пропагандистські кліше активно поширюються останнім часом і ватажками НЗФ, і високими російськими політиками. УС СЦКК верифіковано ці грубі порушення та поінформовано СММ ОБСЄ».

Фото прес-центру штабу Об’єднаних сил.