Урочистості з нагоди сьомої річниці визволення міст півночі Донеччини.

У заходах із вшанування воїнів, які у 2014 році визволяли від терористів Слов’янськ, Краматорськ, Дружківку, Костянтинівку та інші населені пункти, взяли участь міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, заступник командувача Об’єднаних сил генерал-майор Віктор Ганущак, голова Донецької ОДА — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, представники органів влади, громадських організацій, ветерани та члени їхніх родин.

Присутні вшанували пам’ять воїнів, які загинули, визволяючи Донбас, хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знака на місці колишнього блокпоста № 5, що на трасі Слов’янськ—Краматорськ.

Меморіал «На горі Карачун» став місцем проведення Всеукраїнської акції «Донеччина зустрічає своїх героїв» за участю ветеранів АТО/ООС з усіх областей України.

Нагадуючи про героїчні події 2014 року, міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна зазначила: «Росія не знала, і це її помилка, що існує українська нація, і Донеччина це показала найкращим чином. Об’єдналися та відсікли цю навалу наші Збройні Сили, Національна гвардія, Служба безпеки, добровольчі формування, українці, що проживають тут, на Донеччині, які допомагали армії. Дякую всім вам, тільки разом ми зможемо перемогти».

На зустрічі Юлії Лапутіної з представниками ветеранського руху в Донецькому обласному краєзнавчому музеї (Краматорськ) було обговорено нагальні проблеми ветеранів російсько-української війни, питання їхнього соціального захисту, взаємодії з органами державної влади та національно-патріотичного виховання молоді.

«Нині ми займаємося модернізацією політики громадянської ідентичності, — зазначила міністр. — Ми маємо зробити ветерана, активного громадянина на війні та в мирному житті, активним провідником громадянської ідентичності. Ми хочемо через ветерана нести у суспільство національну ідею для того, щоб усі усвідомили важливість цінностей демократичного світу, наші, українські, цінності».

У музеї Юлія Лапутіна ознайомилася з виставкою «Нью-Йорк — Іловайськ: Вибір», що присвячена українцю зі США Маркіяну Паславському, бійцю батальйону «Донбас», який загинув на російсько-українській війні.

«Для України характерним є те, що на її захист у роки небезпеки постають українці всього світу. На цю війну першими пішов цвіт нації — музиканти, художники, науковці, підприємці, одне слово — еліта. На жаль, багато з них загинули. Такі експозиції нагадують громадам, суспільству, хто їхній герой і завдяки кому тут, у Краматорську, зараз мирне життя. Ми завжди будемо про них пам’ятати», — зауважила чиновниця.

Патріотична хода центральними вулицями Краматорська.

Фото прес-центру штабу Об’єднаних сил.

Святковий марафон з нагоди сьомої річниці визволення від російської окупації увінчала загальноміська патріотична хода центральними вулицями Краматорська, у якій разом із міністром у справах ветеранів України Юлією Лапутіною, представниками командування Об’єднаних сил, керівниками органів влади і самоврядування взяли участь громадські активісти, волонтери, військовослужбовці, ветерани бойових дій та мешканці міста.

Урочистий захід завершився у сквері ім. Тараса Шевченка спільним виконанням учасниками ходи Державного гімну України.

Донецька область.

Фото Владислава ЛЕОШКА.