Бойові кораблі багатонаціональної ескадри виконують завдання з маневрування й відпрацьовування злагодженості взаємодії. А нині триває активне бойове навчання спецпідрозділів.

Спецпризначенці зі складу 801-го окремого підводного протидиверсійного загону ВМСУ показали штурм умовного ворожого корабля, роль якого виконувала «Балта».

Спецпризначенці були сформовані з двох груп — спочатку аквалангісти закріпили сходи на борту й створили димову завісу, під прикриттям якої основна група підійшла на швидкісному катері типу «Вілард». Операція захоплення завершилася за лічені хвилини.

Також у Практичній гавані болгарські й румунські військові моряки спільно гасили пожежу на румунському корветі «Контр-адмірал Хоріу Марчелару». Болгари з корвета «Бадрі» охолоджували із брандспойтів обшивку румунського корвета, а господарі займалися гасінням зсередини. Пожежна команда з 19 моряків успішно впоралася з поставленим навчальним завданням.

Цьогоріч у «Сі Бризі» бере участь постійна морська група НАТО SNMG2, яка цього разу складається з трьох кораблів. Усі вони стоять в Одеському морському порту на чолі з флагманом — італійським фрегатом «Вірджиніо Фазан». Крім нього, на 20-му причалі стоїть турецький фрегат «Барбарос», а на 21-му — румунський «Реґіна Марія».

На 19-му причалі морського вокзалу пришвартовано британський патрульний корвет HMS Trent P224. Це найсвіжіший корабель з усіх, які беруть участь у маневрах, — його прийнято до складу флоту Її Величності в серпні минулого року.

Із квітня 2021 року він базується в британському порту Гібралтар і виконує завдання в Середземному морі та Гвінейській затоці. Основне призначення — боротьба з тероризмом, піратством, а також операції із запобігання контрабанді. Цікаво, що це вже шостий за ліком корабель Королівського флоту з іменем «Трент». Перший — фрегат шостого рангу «Трент» — був збудований у 1757 році й розібраний у 1764-му. На рубці сучасного «Трента» красується коронований синій олень — символ Ноттінгема. Це древнє місто, відоме за легендами про Робіна Гуда, стоїть на ріці Трент, на честь якої й названо корабель.

У середині травня цього року «Трент» уже гостював в одеському порту у відповідь на посилення напруженості в азово-чорноморському регіоні. Екіпаж проводив тренінги для українських військових моряків і спецпризначенців.

Британці показали суперсучасні костюми для гасіння пожеж і кілька зразків легкого озброєння, що перебуває на борту. На корветі багато жінок-військовослужбовців, одна з них — лейтенант Келлі — розповіла, що екіпажу дуже подобаються походи в чорноморський регіон.

«Це вже другий похід нашого корабля в Чорне море за останні два місяці. Ми вперше беремо участь у маневрах «Сі Бриз», це дуже потрібна взаємодія, яка необхідна для взаєморозуміння з нашими партнерами», — зазначила офіцер.

Але головною бойовою одиницею морської фази навчань цього року став американський ракетний есмінець USS Ross DDG71. Для забезпечення можливості швидкого виходу у відкрите море кораблі цього типу майже завжди ставлять на далекий причал.

Корабель будь-якої миті готовий дати ракетний залп по ворогу — на борту постійно працюють радар системи «Іджис» й установка, що забезпечує електроживленням шахтні ракетні системи.

«Росс» — частий гість Одеси, у липні 2016 року він заходив у місто, беручи участь у «Сі Бризі», а в грудні 2019-го став останнім американським есмінцем, що відвідав Одесу в доковідні часи.

Черговий офіцер корабля показав, де розташовані шахтні ракетні установки вертикального пуску Мк41, протикорабельні ракети «Гарпун» і тритрубні торпедні апарати.

«Росс» належить до ранньої версії есмінців типу «Арлі Берк», на ньому можуть розміститися 90 ракет вертикального запуску, зокрема ракети «Томагавк». Офіцер зазначив, що нині на борту немає ракет з ядерними боєголовками.

Представник командування 6-го американського флоту капітан 1 рангу Кріс Роулінг пояснив, що найважливіше в операціях «Сі Бризу» — це можливість відпрацювати взаємодію з кораблями різних класів.

«Разом з кораблями країн-партнерів у морській фазі навчань відпрацьовуватимуться елементи протиповітряної й протичовневої оборони, а також амфібійні операції, — зазначив Кріс Роулінг. — У принципі вправи нагадуватимуть операції попереднього етапу, але відрізнятимуться посиленою динамікою».

Одеса.

Фото з сайту «Одеський кур’єр».