На знімку: командувач Сухопутних військ НАТО генерал-лейтенант Роджер Клотіє та командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський.

Такий масштабний проект зі співробітництва з нашими стратегічними партнерами реалізується вперше за весь час співпраці. Вже понад рік у Збройних Силах України впроваджено нову систему управління відповідно до стандартів, прийнятих у державах—членах НАТО (J-структура). Органи військового управління переведено на нову організаційну структуру для досягнення кращої сумісності зі збройними силами країн НАТО. Під час цих навчань колеги з НАТО ознайомлюються зі структурою, завданнями, спроможностями підрозділів Командування Сухопутних військ України. Одним із питань під час спільної роботи є планування розвитку співпраці та подальшого співробітництва між Командуванням Сухопутних військ ЗС України та НАТО. Участь у штабних переговорах беруть 30 військовослужбовців з Командування Сухопутних військ НАТО на чолі з командувачем Сухопутних військ НАТО генерал-лейтенантом Роджером Клотіє, які спільно з офіцерами Командування Сухопутних військ ЗС України працюють у дев’яти групах (синдикатах) за визначеними напрямами відповідно до стандартів НАТО (це розвідка, зв’язок, гендерні питання тощо).

Командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський під час спільного брифінгу з командувачем Сухопутних військ НАТО генерал-лейтенантом Роджером Клотіє повідомив, що ці переговори надзвичайно важливі. Це встановлення особистих зв’язків між командувачами і командирами, короткострокове (кілька місяців), середньострокове (1—2 роки) і довгострокове (5 і більше років) планування співпраці. У кожної зі сторін є свої ідеї, і колеги намагаються їх втілювати в життя. «Також ми відвідаємо 169-й навчальний центр ЗСУ «Десна» і Міжнародний центр миротворчості і безпеки, де натовці ознайомляться з підготовкою військовиків. Їм це дуже цікаво», — зазначив генерал-полковник. Олександр Сирський також сказав, що, на його думку, Україна, зокрема Збройні Сили, готова до вступу в НАТО: «Ми рухаємося у правильному напрямку».

Своєю чергою командувач Сухопутних військ НАТО генерал-лейтенант Роджер Клотіє зазначив: «Ми не тільки навчаємо українських військовиків, а й переймаємо бойовий досвід українців. Одне з головних завдань — це взаємосумісність наших підрозділів у бойових діях. Ми повинні визначити проблеми і розв’язувати їх. У нас, у штабі Сухопутних військ НАТО, постійно перебуває український полковник. Я з ним спілкуюся щодня. З генералом Олександром Сирським з початку березня ми вже зустрічаємося втретє. Також тут, в Україні, я зустрічався з військовиками — учасниками бойових дій. Вони мене вразили. Те, що ми робимо зараз, це також і для наших наступних поколінь. Вони повинні бути добре навчені і забезпечені».

На запитання, коли Україна буде в НАТО, генерал-лейтенант Роджер Клотіє відповів, що він військовик і займається бойовою підготовкою. А вступ України до Альянсу — це вже політичне рішення і нехай ним займаються політики.

Фото автора.