В області створюється перший в Україні університетський освітній округ. Це спільний проект Луганського національного університету імені Тараса Шевченка та загальноосвітніх шкіл регіону.
Як пояснив перший проректор ЛНУ Сергій Савченко, такі округи популярні в європейських країнах, віднедавна існують у Росії, а от в Україні їх поки що немає. Область у цьому стане піонером.
«Уже 36 загальноосвітніх шкіл Луганська й області увійшли в округ і почали працювати», — розповідає Сергій Савченко. 
Слід зазначити, що з 1994 року в регіоні діє навчальний комплекс ЛНУ. Сьогодні він включає 27 навчальних закладів різного рівня. За 18 років можна побачити реальний ефект роботи комплексу: учні 1990-х років до нинішнього часу пройшли шлях від школяра до завідувача наукового відділу ВНЗ, успішного науковця. Таким чином, було вибудувано систему, яка забезпечила підтримку талановитого учня від шкільної лави до реалізації в науці.
Створення округу — це наступний крок, майданчик для реалізації наукових інновацій у педагогіці, психології та інших напрямах. У результаті таких зусиль луганська наука працюватиме на вирішення реальних проблем сучасної школи. 
А школа, у свою чергу, одержить можливість підвищувати кваліфікацію педагогів на базі вузу, користуватися новими розробками університету.
«Це взаємовигідний проект, — стверджує ректор ЛНУ ім. Тараса Шевченка академік Національної академії педагогічних наук України Віталій Курило. — Ми бачимо це співробітництво як спільну роботу над вирішенням актуальних питань педагогіки. Наприклад, як працювати з учнями, в котрих девіантна поведінка, як працювати з учнями з інвалідністю, з обдарованими дітьми. Ми готові ділитися зі школами інформаційними технологіями, організувати силою наших кафедр психолого-медичну підтримку учня та багато чого іншого».
Кожна школа округу одержить свою кафедру-партнера й обере найбільш важливий напрям співробітництва.
«У нас уже є напрацювання такої співпраці. Ми працюємо  з кафедрою дефектології і психокорекції Інституту педагогіки і психології ЛНУ, беремо участь у наукових конференціях, наші вчителі проходять навчання в ЛНУ на базі нашої школи», — розповіла директор Луганської середньої загальноосвітньої школи І—ІІІ ступеня №4 Галина Агібайлова.
У рамках округу плановано реалізовувати спільні проекти студентського й шкільного самоуправління, проводити на базі ВНЗ низку спортивних і культурних заходів для дітей, а також готувати випускників шкіл до ЗНО.
Луганськ.