1 липня на пленарному засіданні парламенту, в рамках реалізації стратегії розвитку фінансового сектору України, ухвалено законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції». Це рішення коментує автор проекту закону, голова підкомітету з питань функціонування небанківських фінансових установ та страхової діяльності народний депутат Елла Рєпіна (на знімку).

— Ухвалення цього законопроекту стало логічним кроком вперед після нещодавно прийнятого Закону «Про фінансовий лізинг», який попереднього місяця набрав чинності. Адже законодавство, що регулює відносини фінансового лізингу, вимагає комплексного, а не точкового оновлення та узгодженості зі світовим досвідом і сучасними тенденціями. Наразі це стосується приведення у відповідність до глосарія в податковому законодавстві.

Тож проектом закону № 3601 уточнюється зміст понять «лізингова операція», «оперативний лізинг», «оренда», «фінансовий лізинг», «фінансова оренда», вони робляться більш зрозумілими та сучасними.

Згідно з цим законопроектом до права користування майном, яке передається в лізинг, додається ще й право володіння, а термін «основні фонди» замінюється терміном «основні засоби», адже в Податковому кодексі, а також у Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку використовується саме термін «основні засоби».

— Норми законопроекту дадуть змогу підвищити рівень законодавчого захисту прав суб’єктів відносин у сфері лізингу, що дасть можливість для подальшого розвитку лізингу в Україні та залучення інвестицій у цю сферу, а також економічного зростання країни загалом. Окремо хочу наголосити на тому, що з точки зору оподаткування нічого не зміниться, — зазначила Елла Рєпіна.

Також народна депутатка повідомила, що наразі триває активна робота над проектом закону «Про фінансові послуги і фінансові компанії» (№ 5065), який наприкінці квітня був прийнятий у першому читанні.

Чинний закон «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг» було прийнято ще у 2001 році, і відтоді він серйозно не переглядався. Природно, що його положення не відповідають реаліям сьогодення, які склалися на ринку фінансових послуг, а також не враховують останні тенденції розвитку світової фінансової інфраструктури. Крім того, недостатньо врегульованою була діяльність фінансових компаній та ломбардів, які нині керуються тільки загальними нормами законодавства.

— Сьогодні є гостра потреба у прийнятті закону, який стане фундаментальною основою для всього ринку фінансових послуг, встановлюватиме ключові принципи та засади діяльності на цьому ринку, захисту споживачів під час отримання ними таких послуг, а також державного регулювання і нагляду за діяльністю на ринку фінансових послуг, — наголосила парламентарій.

Тож робота над законопроектом, який спочатку опрацьовувався в Національному банку, наразі триває в Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики. У робочих групах при комітеті широко представлені всі зацікавлені сторони, йде обговорення та погодження дискусійних позицій. Звичайно, ринку необхідний час для адаптації до будь-яких змін. Фінансовий сектор динамічно розвивається, тому постійно потребує законодавчих змін у регулюванні та комплексного підходу. Всі учасники цієї кропіткої праці прагнуть, щоб зміни були максимально спрямовані на покращення роботи галузі.

Загальними для всіх ринків фінансових послуг залишаються питання посилення відкритості цих ринків і спрощення дозвільних процедур зі скороченням строків їх проведення. Також зміни законодавства спрямовані на створення дієвого механізму регулювання та нагляду, зниження витрат діяльності фінансових установ, та відповідне здешевлення надання ними фінансових послуг, забезпечення конкуренції на фінансовому ринку, запобігання діяльності недобросовісних компаній, координованість із сучасними процесами реформування та дерегуляції економіки України.

Також Елла Рєпіна повідомила, що в Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики триває робота й над законопроектом про кредитні спілки.

— Спільними зусиллями з регулятором, ринком, зацікавленими сторонами ми намагаємося знаходити компроміси та правильні рішення для ефективного втілення стратегії розвитку фінансового сектору України, — резюмувала голова підкомітету.