Надзвичайно гарну картину спостерігали одесити й гості міста у день завершення українсько-американських навчань «Сі Бриз» — на зовнішньому рейді акваторії Одеської затоки відбулося урочисте шикування бойових кораблів, які брали участь у міжнародних навчаннях. 20 бойових кораблів країн-учасниць в урочистому «вбранні» з прапорами розцвічування постали у всій своїй суворій бойовій красі.

А в цей час в Одесі тривала урочиста церемонія офіційного закриття навчань. Вона не була помпезною, скоріше це було коротке підбиття перших підсумків «Сі Бриз-2021».

Під час церемонії закриття командувач ВМС України адмірал Олексій Неїжпапа подякував усім учасникам тренінгу за високий рівень підготовки й ефективне виконання завдань.

— Наші кораблі пройшли понад 12 тисяч миль, водолази більш як 330 разів опускалися під воду, пілоти провели в повітрі понад 80 годин, українські й американські морпіхи, військові Молдови і Грузії спільно відпрацьовували сухопутні заходи у трьох регіонах України. Навчання продемонстрували нашу спроможність виконувати спільні завдання за стандартами НАТО, — заявив контр-адмірал Олексій Неїжпапа. — Завершилися навчання «Сі Бриз-2021». Це ще одна маленька спільна перемога, яка дає можливість бути разом у морі, у повітрі й на суші. Сьогодні у нас є сила, вона — у єдності й спільних поглядах і цінностях, які захищають наші народи. Спасибі колегам з 6-го ВМФ США, а також іншим партнерам за підтримку і спільну організацію цих навчань.

За словами першого заступника Секретаря РНБО України генерал-полковника Михайла Коваля, усі заходи, проведені під егідою навчань «Сі Бриз», важливі для стабільності Азовсько-Чорноморського регіону України, оскільки завдання, які було виконано, стали застереженням для агресора.

Також під час навчань підрозділи ВМС України пройшли оцінку за стандартами НАТО. Зокрема, патрульні катери «Слов’янськ» і «Старобільськ» на сьогодні відповідають усім військово-морським стандартам НАТО.

— За тисячами годин кропіткої праці — нескінченна кількість обговорень у процесі планування, які успішно реалізовано. 30 країн, майже 5 тисяч учасників, 30 одиниць суден і човнів, а також 40 літаків провели сотні спільних заходів у територіальних водах України, у міжнародних водах і в повітряному просторі, — заявив заступник командира тактичної групи «65» 6-го флоту США капітан 1 рангу Кайл Гюнт. — Разом ми планували й проводили спільні заходи, які мали допомогти всім нам навчитися захищати свою територію і діяти в інтегрованому військовому середовищі. Навчання в рамках «Сі Бриз» з 1997 року завжди стосуються глобального партнерства в ім’я миру, і світ продовжує чути це чітке послання.

Цікавий факт: за останні 2 тижні 35 мовами опубліковано майже 15 тисяч статей про військово-морські навчання, які відбулися в Україні. Світ розуміє, що ці навчання не є відповіддю жодній країні і не є реакцією на жодні події. Це наочне свідчення нашої спільної рішучості й рішучості сприяти миру й стабільності в регіоні.

Під час урочистої церемонії кращих учасників українсько-американського тренінгу нагородили цінними подарунками. Навчання «Сі Бриз-2021» офіційно завершено. Почалася підготовка до навчань «Сі Бриз-2022».

Мету багатонаціональних військово-морських навчань — здобуття досвіду дій у міжнародному середовищі під час проведення операцій у складі багатонаціональних сил міжнародних операцій — досягнуто.

Основний наголос було зроблено на відпрацюванні таких елементів, як протичовнева, протикатерна, протиповітряна оборона, протимінні дії, прибережні, річкові й морські операції з перехоплення й протидії незаконним збройним формуванням.

Не менш важливими були протидія інформаційним операціям і кібербезпека, оборона важливих об’єктів інфраструктури за підтримки авіаційних, сухопутних підрозділів і сил спеціальних операцій.

Одеса.

Фото з сайту culturemeter.od.ua