На знімку: під час зустрічей заступника керівника Сєвєродонецької міської ВЦА Тетяни Верховської з мешканцями сіл Чабанівського старостинського округу.

Минулого року Чабанівський старостинський округ увійшов до складу Сєвєродонецької міської територіальної громади. Населені пункти Чабанівка, Нижній Суходіл, Гаврилівка, Олександрівка та Пурдівка, які розташовані на території старостинського округу, нині об’єднані спільними турботами й проблемними питаннями. Про них і говорили місцеві мешканці під час спілкування із заступником керівника Сєвєродонецької міської ВЦА Тетяною Верховською.

Транспортне сполучення, вуличне освітлення, встановлення знаків обмеження ваги для вантажівок, наявність безхазяйних тварин, — ці та інші питання є схожими для населених пунктів округу й однаково бентежать жителів.

Гострою залишається проблема відсутності пошти: за поганих доріг кореспонденція просто не доставляється. А приїзд раз на місяць до Чабанівки пересувного пункту «Укрпошти» аж ніяк не влаштовує мешканців, спонукаючи до нових системних рішень.

Взагалі питання комунікації й транспортного сполучення — одні з наболілих для мешканців Чабанівки й навколишніх сіл: пускати автобус до цієї околиці Сєвєродонецької громади начебто невигідно, але ж і на роботу, навчання та й в інших справах людям виїжджати буває просто нічим.

Нарікали місцеві жителі й на незадовільну роботу фельдшерсько-акушерського пункту. Оскільки у ФАПі немає фельдшера, то й медичне обслуговування нині практично відсутнє. Немає тут і аптеки. Раніше жителі Чабанівки обслуговувались в Новоайдарі, й тепер виникла потреба у проведенні ґрунтовної роботи із переукладання декларацій із сєвєродонецькими сімейними лікарями. Учасники діалогу обговорювали можливість виїзду раз на місяць вузьких спеціалістів із привезенням переносного медичного обладнання.

Свої локальні проблеми озвучили мешканці Олександрівки, які наголошували на необхідності обслуговування дороги та підтримання її у належному стані, а також розчищенні шляху взимку, щоб можна було виїхати до міста.

Лунало також прохання корегування графіка маршрутного транспорту для зручності мешканців. Водночас обговорили проїзд школярів до Сєвєродонецька спеціалізованим транспортом.

Серед іншого йшлося про облаштування дитячого майданчика й врегулювання проблеми доставки пенсій.

Окремо порушували питання розпаювання земель, санітарної обробки лісу від шкідника. Обговорили також наповнення шкіл у межах освітньої реформи.

Зважаючи на минулорічні масштабні лісові пожежі, актуальним є питання створення пожежної водойми з покинутого ставка площею 1 га та об’ємом майже 12 тис. кубометрів. Така гідротехнічна споруда може використовуватись для зовнішнього пожежогасіння. Адже ліс біля Пурдівки неодноразово страждав від пожеж. Утім, для облаштування водойми потрібно виконати певні процедури згідно з чинним законодавством.

Підсумовуючи, заступник керівника Сєвєродонецької міської ВЦА Тетяна Верховська зазначила, що деякі питання буде вирішено через старосту та міські комунальні служби, а всі матеріальні запити ВЦА включає до цільової програми, яка розробляється спеціально для старостинських округів Сєвєродонецької міської територіальної громади.

«Тепер населені пункти старостинського округу входять до Сєвєродонецької міської територіальної громади. Ви тепер наші. І проблеми ваші тепер також наші», — сказала вона.

Першою великою проблемою Тетяна Верховська назвала стан дороги. Щодо питання вивезення сміття, яке є актуальним в Олександрівці та Пурдівці, посадовець наголосила, що мешканцям треба визначитися, як саме вивозити ТПВ: безпосередньо з подвір’я чи ставити великі контейнери.

Фото прес-служби Сєвєродонецької міської ВЦА.