Порядок денний скликаного на вимогу Президента позачергового засідання містив п’ять питань. Серед них — підготовлений до другого читання проект закону «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» (№ 3822). Документ передбачає перетворення Державного концерну «Укроборонпром» на акціонерне товариство. Державних унітарних підприємств, у тому числі казенних підприємств, що входять до складу концерну, — на господарські товариства. А також запровадження корпоративної моделі управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.

Власне, саме перетворення має відбуватися у декілька етапів. Перший передбачає підготовку учасників концерну до реорганізації та перетворення концерну на акціонерне товариство. Другий — утворення галузевих бізнес-об’єднань в організаційно-правовій формі акціонерних товариств, а також утворення господарських товариств на базі підприємств, включених до складу Державного концерну «Укроборонпром».

Розглянувши проект закону і частково врахувавши зауваження Головного юридичного управління, Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував прийняти документ у другому читанні та в цілому у запропонованій комітетом редакції. Загалом до документа надійшло 1084 поправки і пропозиції, з яких: 244 — враховано, 5 — враховано частково, 10 — враховано редакційно, 825 — відхилено.

Захищаючи свою поправку № 1, народний депутат Вадим Івченко («Батьківщина») зауважив: «Мені б хотілося, щоб ми чітко розуміли значення законопроектів, які пропонуються. Не можна створювати «товки» і передавати частину військово-оборонного комплексу в господарське віддання. Це означає, що коли підуть правовідносини з боржниками, це легко буде приватизовано або забрано через борги. Ми проти такої позиції. Саме на це і спрямовані поправки «Батьківщини», щоб захистити військово-оборонний комплекс від прихованої приватизації через господарські відання».

Комітет цю поправку відхилив, а в сесійній залі вона дістала підтримку 25 народних депутатів.

Докладніше — читайте у наступному номері газети.