На нього прибули представники 33 придністерських територіальних громад із чотирьох областей країни. Організатор заходу — Городенківська територіальна громада за підтримки Міністерства розвитку регіонів та територій, організації «U-LEAD з Європою» та її регіонального представництва на чолі з Русланом Панасюком.

Під час форуму громади-учасниці підписали Договір про міжмуніципальне співробітництво в рамках реалізації спільного проекту з розвитку туризму «Дністровський каньйон». Наразі він не підкріплений фінансами, однак такий документ дасть можливість подаватися на різноманітні конкурси та гранти. А відтак залучити кошти із держбюджету, отримати міжнародну технічну допомогу.

«Реалізацію цих ініціатив плануємо здійснити впродовж п’яти років, — акцентувала голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук. — Насамперед ідеться про розв’язання екологічних проблем та відновлення 
інфраструктури, зокрема місцевих доріг, адже за цим — збільшення туристичної привабливості та розвиток економіки. А результати виллються в покращення рівня життя у придністерських громадах, створення нових робочих місць тощо».

Світлана Онищук подякувала голові Городенківської ТГ Богдану Кобилянському за організацію форуму та повідомила. Що в області працюють над концепцією створення Офісу децентралізації при Івано-Франківській ОДА.

У роботі форуму взяли участь представники Асоціації органів місцевого само-врядування «Єврорегіон Карпати-Україна». Її виконавчий директор Галина Литвин вручила сертифікат на виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації для будівництва еколого-освітнього візит-центру «Дністер». Відповідний проект комунального підприємства «Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича» переміг у конкурсі ініціатив місцевих Карпатських громад.

Сім сіл Городенківської тергромади розташовані вздовж Дністра. Одне з них — Незвисько — межа Івано-Франківського та Коломийського районів Прикарпаття, ворота в область з боку Тернопільщини. Тут є величезна як для невеликого населеного пункту школа, приміщення якої задіяні не повністю. Тож перспектива спорудження нового великого об’єкта викликала деякий подив. До того ж майже пустує будівля колишньої сільської ради.

«Кошти виділено тільки на документацію, якщо ж удасться зекономити на тендері та аукціоні, то скеруємо їх на експертизу проекту, — повідомив директор згадуваного парку «Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича» Михайло Ковтун. — Без цих процедур неможлива подача проекту на конкурси та гранти. Із залученням фінансів споруджуватимемо центр із використанням сучасних енергоефективних технологій та матеріалів. А що стосується школи, то це автономна будівля, де не може бути доступу сторонніх людей».

Івано-Франківська область.