Якщо люди будуть щасливі, то вони будуть високо-продуктивні, зароблятимуть великі гроші і платитимуть великі податки. Це допоможе державі платити пенсії. Про це йшлося на вчорашньому Всеукраїнському форумі «Україна 30. Трудові ресурси», який було присвячено обговоренню змін на ринку праці і трудових відносин на вимогу часу. Захід об’єднав законодавців, роботодавців, урядовців, вітчизняних та міжнародних експертів.

«Ми забуваємо, що економіка та держава — це і є люди, і насамперед ми всі існуємо для інших людей. А держава — це лише правила гри між нами», — наголосив, відкривши форум, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

На його думку, назріла концептуальна зміна стосунків між роботодавцем та працівником, які потрібно спустити на рівень угод, а держава повинна лише гарантувати, що ці угоди матимуть певні принципи й запобіжники, як-от надання відпустки, виплати, відповідальність компаній. Але так само і відповідальність людей, які працюють. «Чи потрібно ці запобіжники, принципи контрактів прописати на рівні закону чи їх варто спустити на рівень Кабміну? Моя думка, але тут я в меншості, що потрібно спустити на рівень уряду. Бо ринок настільки швидко змінюється, що ми навіть закони не встигаємо приймати. У нас 3—4 місяці пішло, щоб ухвалити дуже важливий закон, коли почалася пандемія, щоб дозволити дистанційну роботу. Це має прийматися постановою Кабінету Міністрів за тиждень, якщо є такий виклик», — наголосив екс-міністр розвитку економіки.

За його словами, на ринку праці потрібні два типи ініціатив — переналаштування економіки в творчу та професійна освіта, щоб люди були конкурентоспроможними. «Бо нині є два ринки праці. Нових професій де не вистачає людей, але великі зарплати. Та ринок старих робіт, де низькі зарплати і багато людей. На жаль, роботи середньої продуктивності зникають через модернізацію і люди потрапляють або в старий ринок, або в новий. Але щоб більшість потрапили в новий, потрібна професіоналізація. Це національний виклик. Тому потрібно розвивати нові творчі професії і допомагати людям старих професій переходити на нові», — констатував Тимофій Милованов.

Перейшовши до дискусії, спікери висловили власні точки зору стосовно трудових відносин. Зокрема, своїм досвідом із присутніми поділився й Пьотр Кульпа, міністр праці Республіки Польща у 2004—2005 роках, який доклав руку до реформування трудової сфери. А голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина розповіла, над якими реформами працює Держслужба, зосередившись наразі на реформуванні системи оплати праці державних службовців. Серед іншого вона спростувала закиди, що нині відбувається скорочення держслужбовців, додавши:  скорочуються лише вакантні посади, що, у свою чергу, дасть змогу підвищити зарплати решті працівників.

Водночас заступник голови Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко в рамках панелі «Цифровізація як невід’ємна складова сфери трудових відносин» зауважив, що цифровізація — це місток до цивілізованих відносин робітника, роботодавця та державних установ. «Ми повинні створити сервісну цифрову країну для тих, хто сплачує податки, та тих, хто, сплачуючи податки, надає робочі місця», —наголосив він.