Минулої середи відбулося чергове загальне засідання Тристоронньої контактної групи у режимі відеоконференції. На офіційній сторінці у Фейсбуці Української делегації для участі у ТКГ формально чи то вельми дипломатично означені його «досягнення». Зокрема, у гуманітарній частині українська делегація підтвердила свою готовність прискорити підготовку до проведення наступного етапу одночасного взаємного звільнення утриманих у зв’язку з конфліктом осіб. У частині безпекових питань — надіслала відповідні ноти до ОБСЄ про грубі порушення режиму припинення вогню російськими збройними формуваннями та втрати з боку України.

«Наша делегація вкотре закликала російську сторону виконати відповідні рішення Паризького саміту та забезпечити реалізацію комплексу заходів з розмінування раніше визначених 19 ділянок на лінії розмежування, забезпечивши безпечний доступ громадян та цивільного персоналу до критичних об’єктів інфраструктури з метою забезпечення їх сталої роботи та відновлення», — йдеться у повідомленні.

Щодо просування переговорного процесу у соціально-економічній та екологічній частинах повідомляється, що «українська сторона привітала створення експертної підгрупи з екологічного моніторингу підтоплення шахт вздовж лінії розмежування та подякувала ОБСЄ за зусилля з її створення». Мовляв, цю нову підгрупу очолить міжнародний експерт, а її засідання відбудеться у вересні. А нині робоча підгрупа ТКГ з соціальних та економічних питань опрацьовує деталі організації візиту експертів МАГАТЕ для інспекції ядерного матеріалу на двох об’єктах, розташованих в ОРДЛО. З підсумкового речення цього звіту — «наступне засідання заплановано на 26 серпня» — можна зробити висновок, що ТКГ пішла у літню відпустку.

Нагадаємо, офіційна сторінка «Української делегації для участі у ТКГ» у Фейсбуці з’явилася (після переформатування нашої делегації) у листопаді минулого року. Її модератором та «єдиним голосом» переговорників від офіційного Києва було заявлено Олексія Арестовича.

Проте коментарі Сергія Гармаша, члена ТКГ, у соцмережі про перебіг цього відеозасідання переговорників з мирного урегулювання ситуації на Донбасі деталізують деякі моменти спілкування у форматі «Україна—ОБСЄ—Росія». Зокрема, він розповідає про дискусію навколо питання відкриття КПВВ з боку ОРДЛО.

«Російські маріонетки з Луганська завели стару пісню про те, що для відкриття КПВВ з їхнього боку їм бракує гарантій безпеки від України. Олексій Резніков показав їм декілька листів з такими гарантіями. І тут виявилася справжня причина блокування бойовиками пересування громадян. «Я їх не отримував... Якщо ви надали їх комусь, ну, то надайте їх мені!» — заявив представник Росії з ОРЛО Дейнего. Уточнила цей крик ображеного самолюбства його підлегла Ольга Кобцева:

«Гарантії безпеки були спрямовані на адресу Чевіка (керівник СММ ОБСЄ, модератор підгрупи з питань безпеки ТКГ), але не «Луганської народної республіки», — написав Гармаш.

На його переконання, представників «ЛНР» цікавить не свобода пересування людей, вони хочуть визнання суб’єктності квазідержавних недоутворень... «Це, власне, єдина мета всього Мінського процесу для Москви. І заради цього страждають сотні тисяч людей», — вважає член ТКГ від української сторони.

До речі, нещодавно повідомлялося, що російські найманці в районі КПВВ «Станиця Луганська» штучно створюють черги для громадян, які намагаються в’їхати на контрольовану Україною територію, і поширюють фейки про нібито жорсткі карантинні обмеження з боку української влади.

Гармаш також написав, що повноважний представник РФ в ТКГ Борис Гризлов «несподівано» запропонував провести наступне засідання ТКГ вже в очному режимі в Мінську. Але через розповсюдженість коронавірусу у Росії і тісне переплетіння Мінська із Москвою від такої пропозиції ані члени української делегації, ані представник ОБСЄ не були у захваті.

«Наступне засідання ТКГ 26 серпня проведе вже новий спецпредставник головуючого в ОБСЄ в Україні, громадянин Фінляндії Мікко Кіннунен. Сьогодні посол Грау попрощалася з учасниками консультацій і представила свого змінника, який розпочне виконувати обов’язки з 1 серпня», — додав у своєму дописі Сергій Гармаш.