В цьому переконані народні депутати із групи «За майбутнє».

«Оптимізація ВЗО порушить право на здобуття вищої освіти майже 400 тисяч студентів. Насамперед постраждають жителі малих міст і сіл, адже не кожна родина, яка живе від зарплати до зарплати, зможе відправити дитину навчатися в інше місто, — впевнений народний депутат Ігор Палиця. — Крім того, немає жодних гарантій, що діти, які 1 вересня підуть на навчання, зможуть його продовжити. Адже ніхто не впевнений, що, наприклад, в «укрупненому» університеті знайдуться місця для студентів «оптимізованих» вишів. Дітям, які вчилися на бюджеті, можуть запропонувати контракт».

Партія «За майбутнє» вважає, що уряд має зупинити переговори між Міносвіти та Світовим банком про надання кредиту на оптимізацію вишів. Одразу після початку роботи шостої сесії парламенту у вересні група «За майбутнє» наполягатиме на звіті міністра освіти Шкарлета перед депутатами з цього питання. Парламентарії вважають, що кількість вишів в Україні може скоротитися вдвічі. Такою стане плата за 200 мільйонів доларів, які Міністерство освіти зараз просить у Світового банку. Уряд хоче отримати кредит на проект із так званої оптимізації.

Скорочення вищих навчальних закладів призведе до звільнення 40 тисяч викладачів і наукових працівників. Вони будуть вимушені влаштовуватися не за фахом чи взагалі їхати працювати за кордон. Унаслідок цього Україна може втратити величезний освітній та науковий потенціал, переконані депутати з групи «За майбутнє».