Голова правління ГО «Ліга інтернів» Валерій Карпунцов, випускниця Маргарита Лубкова, заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, виконавча директорка ГО «Ліга інтернів» Марія Савіна.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, звертаючись до вчорашніх інтернів, назвала їх своїми «колегами та коліжанками». «Вам випала гарна нагода, бо цьогоріч ми відзначаємо 25-ту річницю ухвалення Конституції та 30-річчя Незалежності, — сказала вона. — Ваш випуск має бути легендарним. Стати добрим початком наступних зрушень у країні. Ми живемо в часи змін, і я дуже рада, що ви пройшли цей шлях саме нині. Ви побачили всі внутрішні процеси, які відбуваються у Верховній Раді, ви попрацювали і в комітетах, і в апараті, змогли побачити всю кухню зсередини».

О. Кондратюк пригадала своє останнє спілкування зі стажерами. «Ви говорили про те, що довкола парламенту є багато міфів, — зауважила парламентарій. — Хотіла би, щоб ви стали промоутерами руйнівників оцих міфів. Спростовуйте їх, дайте розуміння тим, з ким працюватимете надалі, що парламент — це рушійна сила в Україні, що це одна із найважливіших речей, які є в нас. Це перш за все народовладдя».

«Ми всі разом пройшли складний і водночас цікавий шлях з огляду на умови пандемії, — зауважив заступник керівника апарату Верховної Ради Олександр Мартиненко (на знімку). — Але тепер ми маємо красивих, розумних, мотивованих, підготовлених молодих людей, які, сподіваємося і віримо в це, стануть основою і професійною елітою України і займуть достойне місце в суспільстві. Хочу наголосити, що ми віримо, що це буде Україна. Від імені керівництва апарату бажаю вам міцного здоров’я, успіхів і удачі на все задумане».

Народний депутат сьомого скликання, колишній випускник програми стажування 2010—2011 років, голова правління ГО «Ліга інтернів» Валерій Карпунцов зауважив, що вершина, яку молоді люди вже здолали, під силу не кожному. «Багато хто із вас повернувся із-за кордону саме для того, щоб взяти участь у конкурсі й перемогти в ньому, — наголосив він. — Ви ставите перед собою цілі й досягаєте їх. І так буде завжди. Нехай мрії і сподівання збуваються». В. Карпунцов зауважив: нещодавно в нього запитали, чим відрізняються цьогорічні інтерни від попередніх. «У мене була чітка відповідь на це питання — комунікацією та швидкістю, — резюмував    В. Карпунцов. — Ви надто швидкі. Швидкі своїм інтелектом. Долаючи якусь ціль, ви завжди ставите перед собою наступну і досягаєте її».

Тимчасово повірений у справах Посольства Федеративної Республіки Німеччина Бертрам фон Мольтке висловив подяку представникам апарату Верховної Ради. Особливо — за підписаний кілька років тому меморандум про співробітництво, який надав можливість молодим студентам із Німеччини практикуватися в Україні. «Вони змогли відчути політику в Україні, побачити все на власні очі, а їх тут прийняли з теплим серцем», — наголосив поважний гість. У рамках програми стажування народжуються великі промоутери України в світі. «Ці молоді люди мають дуже теплі відчуття до України, які потім транслюють за кордоном», — зазначив він.

Керівник напрямку розвитку місцевого самоврядування та парламентаризму Агентства США з міжнародного розвитку Едгар Мейсон зауважив, що місія USAID пишається тим, що надає фінансову та іншу підтримку для таких проектів. «Ця програма дійсно є успішною, — сказав він. — А стала вона можливою завдяки тісній співпраці з секретаріатом Верховної Ради. Мета програми — дати людям знання та розуміння, як працює демократія всередині українського парламенту. Це надзвичайна можливість спробувати працювати разом із відмінними громадянами та професіоналами. Вона дає можливість інтернам розвиватися особисто та професійно, вони можуть зростати як державні службовці, політики та громадські діячі. Ця програма дозволяє змінювати формат української державної служби. Інтерни можуть стати не тільки більш компетентними, а й підняти свою ціну на ринку праці». «Ви українське майбутнє і та сила, яка штовхатиме Україну до змін», — завершив свій виступ Е. Мейсон. І додав: не здивується, якщо дехто із нинішніх випускників уже незабаром займе місця народних депутатів.

Батько-засновник програми, народний депутат першого скликання, Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Крижанівський (на знімку) зі свого боку подякував більш як мільйону американських платників податків, які дали по одній гривні, щоб українська молодь могла познайомитися із таїною законотворчого процесу. «Вони хочуть, щоб із вас виросли в майбутньому гарні чесні законодавці, спеціалісти з різних профілів, — відзначив В. Крижанівський. — А ми намагалися робити все, щоб ваше навчання було цікавим, намагалися заохотити вас. А ще хотіли зробити вас трошки більшими українцями. Щоб кожен почував, що він є громадянином цієї гарної держави і що він зробить все можливе, щоб вона була успішною».

Ще один випускник програми стажування в українському парламенті, Тарас Мельничук, нині в Верховній Раді представляє Кабінет Міністрів. Спілкуючись із цьогорічними випускниками, він відчув щиру гордість за свою причетність до програми. «Ці молоді люди поєднують високі інтелектуальні показники, бажання реалізовуватися в державі, робити для неї щось корисне і не бояться заявити про себе, публічно пройшовши всі конкурси». Із кожним роком враження підсилюються тим, що люди, які беруть участь у програмі, примножують її добре ім’я, резюмував Т. Мельничук.

А Олена Кондратюк на завершення додала, що 24 серпня під час урочистого засідання Верховної Ради, присвяченого Дню Незалежності, один із випускників цьогорічної програми стажування зможе виступити з парламентської трибуни. За всі роки незалежності такого ще не було, зауважила вона, і побажала вчорашнім інтернам здійснення всіх мрій.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.