Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 20 липня у Фейсбуці повідомив, що на ту дату в країні не працювало 40 відсотків створених пунктів вакцинації від коронавірусу. З-поміж інших областей була названа і Хмельниччина, де, за даними міністерства, з 80 пунктів працювало лише 28.

Міністр зазначив також, що у ряді регіонів люди скаржились, що їм відмовляють у щепленні через брак вакцини. Та, за словами міністра, на регіональних та місцевих складах зараз перебуває 3 435 103 дози антиковідних вакцин, тому причин для зупинки роботи пунктів немає.

Щойно була оприлюднена ця інформація, в департаменті охорони здоров’я Хмельницької ОДА її спростували і роз’яснили, що в області справді відкрито 80 пунктів щеплення від COVID-19. Щодня кожен із них відправляє статистичні дані про те, скільки людей було провакциновано. Саме ця інформація надходить в електронну систему Міністерства охорони здоров’я. Та, якщо вакцинування в будь-якому з пунктів не проводилось, то й немає наявних даних щодо його роботи. Але це не означає, що пункт був закритий чи недоступний для пацієнтів. Просто не було охочих щеплюватись.

В обласному департаменті охорони здоров’я запевняють, що простоїв через відсутність вакцини теж не повинно бути, оскільки тепер вона доставлена в усі пункти щеплення.

Повідомили також, що скарг від мешканців краю на те, що хтось не зміг зробити щеплення через відсутність вакцини, не надходило.

Щоправда, потрібно визнати, що і широкого вибору препаратів немає. І саме це багатьох стримує.

Донедавна у центрі вакцинації в Хмельницькому можна було отримати лише вакцину CoronaVac. AstraZeneca пропонувалась лише тим, хто раніше отримав першу дозу. Причому дехто розповідав, що через перебої з її поставками строки другого щеплення довелось відтягнути.

А от вакцини Pfizer у широкому доступі як не було, так і немає досі. Її змогли отримати лише держслужбовці та окремі колективи. Дехто записується в листи очікування до сімейних лікарів чи у відомчі поліклініки. Але інформації про те, коли і в якій кількості може надійти саме цей препарат, на місцях не мають.

Зате останніми днями в область надійшло майже 47 тисяч доз препарату Moderna. З вівторка його можна отримати у Центрі вакцинації у Хмельницькому всім охочим. Щоправда, інші вакцини там стали недоступні.

Змінився і графік роботи самого центру. Якщо раніше він працював лише у вихідні, тепер відкритий щодня. Але на вході всіх попереджають про те, що щеплення проводиться лише вакциною Moderna. А у вихідні дні використовуватиметься тільки CoronaVac для тих, хто раніше вже отримав першу дозу.

Якщо в перший день роботи центру ледве вдалось справитись із напливом охочих, то тепер ситуація спокійна, черг немає, а вся процедура разом із заповненням анкет триває майже 10 — 15 хвилин. У залі можна побачити переважно людей старшого та середнього віку.

Загалом в області відтепер щоденно працюватиме чотири Центри масової вакцинації проти COVID-19.

А щоб після заяв Віктора Ляшка ще раз упевнитись, що і всі пункти вакцинації задіяні, облдержадміністрація та департамент охорони здоров’я проведуть перевірки їх роботи.

Хмельницький.