— Для інвесторів під їх виробництво надали в оренду дванадцять земельних ділянок по 32 сотки біля сіл Берестівка, Довговоля, Любахи, — розповідає архітектор Володимирецької селищної ради Олександр Марковець.

На цих ділянках інвестори розмістять дванадцять вітряків загальною потужністю 72 МВт.

— Саме ці ділянки приглянулися нам через близьке розміщення з електромережами ПрАТ «Рівнеобленерго», — розповідає керівник ТзОВ «MСL» Микола Герасименко (на знімку). — До того ж ці земельні ділянки підходять під реалізацію нашого проекту. А головне, що і голова Вараської РДА Анатолій Рижий, і володимирецький селищний голова Василь Ковенько зустріли нас доброзичливо, сприяли нашому заходженню в громаду. А це хороша мотивація для розвитку бізнесу. Ми постараємось, аби місцеві мешканці не пошкодували, що дозволили нам орендувати тут землю, налагодити виробництво.

Інвестор розповів, що буде створено 12—15 робочих місць, працівники матимуть гідну зарплату. При спорудженні офісу залучатимуть місцевих будівельників, використовуватимуть місцеві будівельні матеріали, на які багате Рівненське Полісся.

«Дванадцять вітряків — це перша черга проекту. Плануємо з цієї енергії виробляти «зелений» водень і, під’єднавшись до ГТС України, продавати його споживачам», — розповідає інвестор Микола Герасименко, а далі пояснив: «Сам «зелений» водень є енергоносієм, використовується, де потрібна енергія: у хімічній промисловості, металургії, виробництві цементу, добрив, аміаку тощо».

— Ми готові всіляко сприяти такому інвестору, — каже селищний голова Василь Ковенько. — Адже нове виробництво — це нові робочі місця, податки. Тільки від надання в оренду дванадцяти земельних ділянок наша громада отримуватиме щороку 201 тисячу гривень.

Зараз інвестор на орендованих земельних ділянках проводить екологічний моніторинг, чекає надходження замовленого в Німеччині обладнання.

Фото надано автором.