Про це сказав Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю телеканалу «Дом».

Президент переконаний, що мешканці окупованих територій не повинні погоджуватися та примирятися із ситуацією, в якій вони опинилися. Попри всі труднощі та небезпеку вони не повинні забувати Україну й мають розповідати своїм дітям правду про нашу країну, адже інформаційна перемога сильніша «за будь-які кулі».

Чи любиш ти Україну?

«День Незалежності (України. — Ред.) — так, святкувати. Може, негучно, не вивішуючи прапор на балконі, бо можуть прийти та вбити. Не треба — бережіть своє життя. Але дітям треба говорити, хто вони. Хоча в окупованих школах їм тимчасово викладають абсолютну дурницю», — сказав Володимир Зеленський.

А до ситуації з видачею російських паспортів громадянам України на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму потрібно підходити дуже розумно й обережно, адже багато людей там опинились у безвихідній ситуації, коли потрібно було виживати. Тому не можна ділити українців за паспортами, заявив Президент Володимир Зеленський.

«Звичайно, слава й велика повага тим людям, які змогли відмовитися від паспортизації, різних «документів» невизнаних «республік» і залишитися з українським паспортом. Ми дуже вдячні цим громадянам. Але люди різні, обставини різні. І, можливо, якась жінка, котра десь сховала український паспорт, доглядає свою матір, яка лежить; цю жінку звідти до нас сюди не пропускають, а їй потрібно якось жити, виживати. І тому вона використовує російський паспорт чи якийсь інший документ», — пояснив глава держави.

«А щодо Росії з приводу паспортизації, тут говорити просто й оцінювати можна однозначно. Росія, звичайно, порушує абсолютно все міжнародне право», — наголосив Володимир Зеленський.

Президент висловив переконання, що найголовніше — це чи любиш ти Україну. Якщо любиш — ти українець, незалежно від обставин, місця проживання й виданих кимось документів.

Якщо ж людина, яка проживає на окупованій території України, вважає своєю батьківщиною Росію, то, на переконання Володимира Зеленського, їй краще вже нині залишити Донбас.

«Він ніколи не буде російською територією. Неважливо, скільки він окупований. У будь-якому разі люди, історія скористаються моментом, і ця стіна зруйнується... Ти любиш Росію, вважаєш, що ти все життя перебував на території України, відчував, що це — Росія, то в ім’я своїх дітей та онуків вже треба їхати та шукати собі місце в Росії. Це правильно. Тому що без України на цій території цивілізації не буде. Україна ростиме вгору, все будуватиметься — однозначно. Донбас в окупованому, відрізаному вигляді нікуди рости не буде. Тому щастя для цих людей тут не буде», — наголосив Президент.

Крим — це перший сірник

Президент Володимир Зеленський переконаний, що велика кількість росіян підтримують єдність України, і їм соромно за незаконну анексію Росією Кримського півострова.

«Є велика кількість росіян, які підтримують єдину Україну. Підтримують Донбас і бачать його лише українським. Їм неприємно і взагалі соромно за все, що пов’язано з Кримом. Дуже соромно. І вони всі кажуть, що російська історія ще оплакуватиме російські кроки та рішення щодо Криму», — зауважив Володимир Зеленський.

«Тому що Крим — це перший сірник, перший вогник, через який два народи — на покоління чи на два — так один до одного ставляться: не хочуть бачити, не хочуть чути. Багато російськомовних українців перейшли на українську мову — ми всі її знаємо, тому що їм неприємно навіть (розмовляти російською. — Ред.), бо вбили брата, батька», — зауважив він.

Червоний Хрест має бути допущений на тимчасово окуповані території

Продовження мирних переговорів можливе лише за умови дотримання режиму тиші, але великою мірою це залежить від Росії як сторони конфлікту, заявив Президент України.

Володимир Зеленський констатував, що встановлений режим припинення вогню на Донбасі значно зменшив кількість жертв, хоча з боку противника не припиняються провокації, і в нас є втрати.

«Але відчуття, що ми йдемо й не втрачаємо людей, з’явилося», — зауважив Президент і додав, що з’явилася й надія на впровадження наступних кроків, передбачених Мінськими домовленостями, — виведення військ, встановлення Україною контролю над державним кордоном тощо.

Тому, за словами глави держави, потрібно розмовляти й чинити тиск на Росію, щоб вона виконувала домовленості та взяті на себе зобов’язання, оскільки РФ — сторона конфлікту, хоча Москва й не хоче цього визнавати.

Ще одним прикладом небажання РФ виконувати взяті на себе зобов’язання є недопуск представників місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста до українців, утримуваних на окупованих територіях.

«Сторони конфлікту — Росія, Україна. Усі мають це чудово розуміти. Люди на окупованих територіях теж це розуміють. Навіть ті, хто нині дивиться і не вірить», — додав Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що Україна як держава і він особисто роблять усе можливе, щоб закінчити війну.