У селі Балки Білогірського району в окупованому Росією Криму представники «Центру протидії екстремізму» з Сімферополя на чолі з майором Михаїлом Горєвановим 8 серпня увірвалися до монастиря Святого Димитрія Солунського Кримської єпархії Православної церкви України та змусили настоятеля монастиря архімандрита Даміана зупинити богослужіння.

«Службу заборонили проводити, всіх примусили вийти на подвір’я монастиря і почали складати протоколи», — повідомив «Голосу Криму» митрополит Сімферопольський і Кримський Климент. Свої дії російські силовики мотивували тим, що звершення богослужіння нібито порушує російське законодавство.

«Чоловічий монастир святого Димитрія у с. Балки є однією з семи громад Православної церкви України, які продовжують богослужіння та діють в умовах російської окупації Криму, тоді як до захоплення півострова тут було зареєстровано понад 40 українських православних громад, — зазначають у прес-службі ПЦУ. — Починаючи з березня 2014 р. російська окупаційна влада всіляко перешкоджає діяльності цих громад, шляхом тиску на власників приміщень, грубим насильством або через звернення до кишенькових російських судів позбавляючи їх можливості богослужіння та діяльності».

Найбільш відомими є намагання відібрати через суд приміщення кафедрального храму святих Володимира і Ольги та єпархіального управління в Сімферополі, приписи громаді знести збудований незадовго перед окупацією храм у Євпаторії. У Севастополі та в селі Перевальне під Сімферополем окупанти силою відібрали храми, які були на території військових частин Збройних Сил і ВМС України.

На своїй сторінці у Фейсбуку Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала, що «переслідування членів релігійних організацій у Криму є грубим порушенням 18-ї статті Загальної декларації прав людини та 9-ї статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якими кожен має право на свободу думки, совісті та релігії. Крім того, Женевською конвенцією заборонено застосування законів країни-агресора на окупованій території».

«Закликаю міжнародну спільноту посилити дипломатичний і санкційний тиск на Російську Федерацію та засудити дії, які порушують права громади Православної церкви України в Криму», — зазначила вона.