Іван Маківничук (праворуч) перед криївкою.

Одразу й не здогадатися, що тут, бо виглядає, наче звичайний колодязь. Засновники музею — родина Маківничуків — спеціально так задумали, щоб усе нагадувало часи підпілля. Адже були випадки, коли повстанці переховувались і навіть зустрічались між собою, як то кажуть, під самим носом у емдебістів.

Під час урочистого відкриття.

Ідею музею Іван Маківничук обдумував давно. Світлої пам’яті Дмитро Сливчук — голова Братства вояків ОУН-УПА — передав свого часу багато цікавих матеріалів і фотографій, які й стали основними експонатами. Велику допомогу надали дослідник архіву ОУН-УПА Василь Гуменюк і Ярослав Зеленчук.

Застелене ліжниками двоповерхове ліжко, друкарська машинка, гасова лампа, лавиці. Прохолода й сирість. І в таких умовах по кілька років жили повстанці. На стінах — образи, портрет Кобзаря. В першому ряду портретів — головний провід ОУН, починаючи від Степана Бандери, другий ряд — районові, третій — місцеві вояки УПА, четвертий — колективні, групові світлини, багато людей на яких ще не впізнані. Гуцульська земля народила багато мужніх людей, які відчайдушно боролися за незалежність, і молодими чимало з них полягли в тій боротьбі.

«Сподіваюся, що після відкриття музею виплинуть із небуття ще багато нових імен. Тож запрошую верховинців приходити, ділитися своїми родинними історіями, які зі зрозумілих причин довго замовчували», — каже Іван Маківничук.

На столі — журнал обліку «неблагонадійних», інформація про членів їхніх родин, де і ким працювали. Цей документ КДБ Дмитро Сливчук і передав колись до музею. А ще тут — копії деяких справ із архівів СБУ, які допоміг дістати працівник цієї установи Василь Потяк. Для науковців і дослідників — непочатий край роботи.

Музей освятили отці Юрій Стефлюк та Іван Рибарук. В урочистому відкритті закладу взяли участь голова районної ради Юрій Філипчук, працівники та власники інших музеїв Верховинщини.

А на завершення презентували медові напої, які виготовляє ТзОВ «Українські медовари». Директор підприємства Роман Войтків розповів про давні традиції руських воїнів оздоровлюватися за допомогою меду. Консервованими в медовому вині цілющими травами підтримували тонус і лікувалися січові стрільці та вояки УПА. Такі настоянки брали із собою у походи козаки, воїни княжої доби.

Фото надано Іваном Маківничуком.