Впродовж кількох днів команди, які до цього стали першими на рівні своїх оперативних командувань, змагалися у теорії й практиці.

Конкурс відбувся у три етапи. З командами провели тестування з питань тактичної та спеціальної підготовки, військової топографії, знання силуетів повітряних цілей, а також військову естафету зі швидкості й влучності стрільби з особистої зброї, так званий зенітний біатлон.

Зенітка лежить по-бойовому, але основні деталі з неї знято: ствол, колеса, чохол тощо. Завдання команди з різних машин зібрати все в одне місце — скласти установку, привести її в похідне положення у причіпному стані до автомобіля, виїхати на бойовий рубіж, спішитися і тільки після цього виконати вправу стрільб з особистої зброї АКС-74.

Нововведенням порівняно з попередніми роками стала демонстрація кожною з обслуг ЗУ-23-2 домашнього завдання у вигляді коротких відеороликів, де вони діють у складі екіпажів під час практичних вправ.

Найцікавішим і найвідповідальнішим етапом конкурсу було виконання завдань з відбиття нападу умовного противника та ураження наземних і повітряних цілей. Вправи стрільб виконували по бронетранспортеру та гелікоптеру з відстані вісімсот і тисяча двісті метрів.

За підсумками конкурсу найкращими зенітниками в Сухопутних військах ЗСУ цього року стали військовослужбовці з оперативного командування «Південь». Друге й третє місця посіли представники ОК «Схід» і «Захід» відповідно.

Командир відділення ЗУ-23-2 оперативного командування «Південь» Олександр з позивним «Адвокат» разом зі своїми підлеглими стали безумовними лідерами конкурсу, адже набрали у кожній з номінацій максимальну кількість балів. Цей знімок зроблено якраз тоді, коли команда переможців приводила установку до бою.

У Збройних Силах України воїн служить четвертий рік. За плечима у 36-річного командира — чималий досвід захисту України в найгарячіших точках Донеччини в районі Операції об’єднаних сил. А ще понад 6 тисяч відстріляних із ЗУ-23-2 боєприпасів. За час військової служби в цього зенітника були різні цілі. Головне для нього — працювати над помилками тут, під час навчань, змагань та тренувань, аби в бойових умовах несподіванок не виникало.

Як зазначив голова оргкомітету, старший офіцер відділу підготовки підрозділів протиповітряної оборони управління протиповітряної оборони Командування Сухопутних військ підполковник Іван Гуленов, команда ОК «Південь» невдовзі візьме участь у конкурсі серед зенітників на першість ЗС України. Планується, що, окрім представників Військово-Морських сил, Повітряних сил і Сухопутних військ, у конкурсі візьмуть участь військовики Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

Віктор ШУБЕЦ, 
кореспондент АрміяInform.

Фото автора.