Лінія виробництва концентраторів.

Було зрозуміло, що пандемія коронавірусу набирає обертів і в найближчому майбутньому відступати не збирається, апарати штучної вентиляції легень потрібні тільки в певних випадках (коли пацієнти перебувають у реанімації), а ось насиченого киснем повітря для дихання потребує більшість хворих на коронавірус як у стаціонарах, так і на етапі реабілітації після перенесеного захворювання. Причому потреба в концентраторі на етапі реабілітації може тривати тижні й навіть місяці. Забезпечувати медустанови балонним киснем складно з точки зору і його доставки, і безпеки. Концентратори в роботі значно простіші й, як показав досвід, ефективніші.

— Наш невеликий колектив працював дуже швидко, — каже головний розробник, директор департаменту розвитку й впровадження серійної продукції Олександр Хаба. — Разом з колегами з Дніпра та Лондона за чотири місяці розробили ідею, і колективу заводу, завдяки високому ступеню технологічної оснащеності, вдалося втілити її в життя. 

Було розроблено кисневий концентратор «Бриз-20». Це електричний прилад, який дозволяє отримувати кисень високого ступеня концентрації (до 96%) шляхом фільтрації безпосередньо з навколишнього повітря. Він може встановлюватися в палатах, забезпечуючи розведення кисню на два ліжка (залежно від необхідної концентрації кисню). Це єдиний кисневий концентратор українського виробництва, який не поступається за своїми характеристиками імпортним аналогам (китайським і американським), але вдвічі за них дешевший.

У лікувальних установах, де в експериментальному порядку встановлювали концентратори ще до їх серійного випуску, головна претензія медиків була пов’язана з високим, на їхню думку, рівнем шуму. В одеській інфекційній лікарні через це концентратор пропрацював лише годину, а потім більше не експлуатувався.

Зауваження врахували, «Бриз-20» став працювати навіть тихіше, ніж імпортні аналоги. Згідно з висновками ДП «Укрметртестстандарт», він відповідає вимогам ДСТУ EN60601-1:2019, ДСТУ EN ISO 80601-2-69:2019.  Отримав також і сертифікат відповідності Міністерства охорони здоров’я України (обладнання відповідає вимогам технічного регламенту на медичні прилади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.10.2013 р. № 753).

— У нас «Бриз-20» працював протягом місяця, — каже завідувач відділення анестезіології з палатами інтенсивної терапії багатопрофільного медичного центру ОНМедУ Олексій Римашевський. — Дві невеликі відмови було виправлено шляхом простого перезавантаження приладу. Вважаю, що такий кисневий концентратор дуже зручний в експлуатації і розширює можливості медперсоналу в наданні допомоги пацієнтам.

На підприємстві проаналізували особливості роботи імпортних приладів, яких у клініках різного рівня вже чимало. Як з’ясувалося, через рік експлуатації більшість із них виходить із ладу й не підлягає ремонту. Тому було створено сервісну групу, яка займається гарантійним супроводом і обслуговуванням концентраторів «Бриз-20» там, де вони встановлені. Поки що це військові госпіталі Києва й Одеси, одна з лікарень Миколаєва, кілька приватних клінік. 

НСЗУ, як і раніше, не помічає вітчизняну розробку, котра допомогла б за бюджетні кошти придбати набагато більше кисневих концентраторів, а віддає перевагу винятково імпортним приладам. 

Хоча питання заощадливого використання бюджетних коштів з кожним днем стає дедалі актуальнішим: експерти серйозно занепокоєні через появу нових, агресивніших, штамів вірусу, здатних забрати чимало людських життів. Але, на жаль, пророка у своїй країні як не було, так і немає.

В Одеському регіоні тільки втручання голови обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького відкрило перспективу придбання 20 концентраторів для потреб медичних установ регіону. Але ж є ще реабілітаційні центри, де проходять постковідне відновлення сотні людей. Як бути з ними?

Зовсім іншу позицію займають іноземці. Так, на підприємстві вже побував представник Польщі. Він дуже зацікавлений у відкритті дистриб’юторського центру, який реалізовуватиме кисневий концентратор «Бриз-20» у Польщі та Угорщині, й готовий зайнятися реалізацією цього проекту.  

Невже «Бриз-20» рятуватиме життя людей за кордоном, а на батьківщині його встановлення в лікувальних закладах стане лише винятком із встановлених НСЗУ дискримінаційних правил стосовно продукції українського заводу?

Подібну ситуацію треба змінювати. І змінювати невідкладно.

Фото надано автором.