Його автором став відомий просвітянин, громадський і політичний діяч Сергій Соломаха. Допомагав голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Сергій Крамаренко, а консультаційну підтримку надав представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

У залі засідань президії обласної ради довідник було представлено за участю першої заступниці голови обласної ради Ніни Лемеш, голови постійної комісії обласної ради з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та регуляторної політики, радника голови облдержадміністрації Дмитра Іванова.

Автор намагався висвітлити динаміку політичних процесів у Чернігівській області, а також персоніфікувати її від перших демократичних виборів 4 березня 1990 року до місцевих виборів у територіальних громадах, що відбулися 25 жовтня 2020 року.

За словами автора — Сергія Соломахи, важливо знати і пам’ятати поіменно тих, завдяки кому відбувалися головні політичні процеси на більш як 30-річному шляху трансформації Української РСР у незалежну Державу Українського народу на теренах Придесення, а також проаналізувати постаті тих, хто визначав тоді і формує нині політичне обличчя регіону.

У довіднику містяться розділи, присвячені двом референдумам 1991 року та підсумкам виборів Президента України, особливостям перебігу виборів народних депутатів України, починаючи з 1990 року, а також висвітленню місцевих виборчих перегонів за аналогічний період. У книжці представлена докладна інформація і про підсумки виборів до Чернігівської обласної ради в різні роки. Водночас аналізуються політичні уподобання жителів Чернігівщини у різні виборчі періоди, а також новації виборчого законодавства.

«Символічно, що тиждень напередодні святкування важливих державних свят на Придесенні розпочинається презентацією довідника «Чернігівщина: 30 років незалежності України. Керівна еліта», а особливо приємно, що ця подія відбувається саме в стінах обласної ради», — зауважила перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш.

Вона відзначила важливість матеріалів, які розміщені на сторінках видання, і для представників влади, і для пересічних громадян, адже вони містять систематизовану і чітко структуровану інформацію про найважливіші віхи та постаті політичної історії Чернігівської області.

Як зауважив голова обласного товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка Олександр Шевченко, попри відсутність фінансової підтримки з боку держави і органів місцевого самоврядування, чернігівська «Просвіта» продовжує свою роботу з виховання свідомих громадян України, які дорожать своєю державою. До слова, Олександр, як кулеметник, воював на Донбасі, захищаючи нашу державу, а тепер займається приватним бізнесом.

Чернігів.