І хоч він залишив цей світ, його люблять, ним захоплюються, його гра зачаровує й досі, а зіграні ролі залишаться в пам’яті багатьох поколінь.

Не менш значимими для поколінь є й мудрі вислови Богдана Сильвестровича.

«Роби справу чесно, з душею — і твоє до тебе прийде. Це не означає, що завтра з’являться золоті гори. Треба бути терплячим, але істину золотих слів для нинішнього покоління закривають золоті гори», — казав він. А ще йому належить: «Шекспір сказав: «Світ — театр, і ми всі в ньому актори». А Сковорода ще доповнив, сказавши: «І кожен грає ту роль, на яку його поставили». Я думаю, це правильно». Або ж: «Якщо повіриш у те, що кожен твій крок на сцені — велике мистецтво, то це вже катастрофа! Тільки сумнів дає прогрес».

«Ступка був для нас необхідним стрижнем світобудови. Такі люди гармонізують світ, служать мірилом порядності та обдарованості...» — написав у своєму дописі театральний критик і журналіст Олег Вергеліс.

Та хай там як, а в кожній своїй ролі і в кожному образі — соціальному, сімейному чи державному — Богдан Ступка претендував на перший план. На першу скрипку в оркестрі. Коли, приміром, грав Тев’є-Тевеля, Тараса Бульбу, короля Ліра, Сковороду, зрештою, будучи міністром культури.

Учора вшанувати митця зібралися його рідні, друзі та колеги, відомі актори, політики, дипломати, щоб у день ювілею відкрити меморіальну дошку-горельєф на будинку (на знімку), де мешкав актор, по вулиці, яка носить ім’я ще однієї видатної театральної постаті — Марії Заньковецької. Був на відкритті й автор горельєфа скульптор Микола Зноба.

Тим часом сьогодні у Національному музеї Тараса Шевченка має відкритися виставка «Код Ступки». Це серія портретів Богдана Сильвестровича, зроблених видатними художниками України. Її можна буде побачити з 29 серпня по 10 вересня.

Фото bigkyiv.com.ua