Вони вирішили створити туристичний кластер «Місцями козацької сили».

Цим проектом передбачається створення комплексного туристичного маршруту на території Козельця, Ніжина, Батурина, Сухополови та Парафіївки. Загальний бюджет проекту — 1117000 гривень, де 50 відсотків — сума грантової допомоги, яку громади спільно хочуть залучити від Програми DOBRE, та 50 відсотків — спільне фінансування громад—учасниць партнерства.

У рамках реалізації проекту пропонується облаштувати два візит-центри в Ніжині та Козельці з використанням козацької геральдики, створити пересувну туристичну лавку в Сухополові, розробити відеофільм про маршрут, закупити комп’ютерне обладнання для працівників культури та туризму у громадах, облаштувати в кожній громаді атракціон «Монетний двір», рекламувати маршрут у соціальних мережах та мережі Інтернет і виготовити сувенірні набори. Зазначений атракціон встановлюється у усіх громадах. На реверсі кожної монети буде залишатися відтиск гербу того козацького полку, в якому перебуватиме турист. У кінцевому підсумку турист складе малюнок із 5 гербів козацьких міст.

Після підписання угоди договір буде зареєстрований у Міністерстві розвитку громад та територій. Це стане першим міжмуніципальним проектом в історії цих громад.

Чернігівська область.