Як розповіли журналістам очевидці землетрусу, в смт Кострижівка Чернівецького району підземні поштовхи було відчутно приблизно о 6-й годині 20 хвилин. Сильно тряслися вікна та хиталися меблі у будинках, а коти просилися з хат на вулицю. Неспокій демонструвала і домашня птиця та дикі птахи. Схоже розповідають і мешканці Лужан та Шипинців. У Чернівцях тарабанив посуд у шафах та сервантах, теж бриніло скло і розгойдувалися люстри. Наразі повідомлень про руйнування та жертв нема.

Сергій СУЛИМА.

Чернівецька область.

***

Окрім Чернівецької землетрус зачепив Хмельницьку, Вінницьку та Тернопільську області. Тим часом синоптики та науковці зазначають, що епіцентр землетрусу магнітудою 4,3 бала за шкалою Ріхтера був неподалік Чорткова Тернопільської області, поблизу річки Дністер. Це за 80 кілометрів від Чернівців. Підземні поштовхи були зафіксовані на невеликій глибині — 10 кілометрів, фактично на межі Тернопільської та Івано-Франківської областей, і відчувалися вони у радіусі 100 км. Землетрус, найімовірніше, спричинив розлом тектонічних плит, який проходить у цьому місці.

Факт землетрусу підтвердили тернопільські рятувальники. Водночас вони наголосили, що до негативних наслідків підземні поштовхи не призвели. За їхньою інформацією, коливання земної кори найбільше відчувалися у Чортківському районі, частково у Тернопільському районі та в Тернополі. У свою чергу в прес-службі ГУ ДСНС в Івано-Франківській області зазначили, що жодних повідомлень про поштовхи або наслідки землетрусу до рятувальників не надходило, інформує ZAXID.NET. Виходячи з попередніх сейсмічних даних, землетрус не повинен був завдати значної шкоди, але багато людей відчували його як легку вібрацію за десятки кілометрів від епіцентру.

Варто зазначити, що Карпати — порівняно молоді гори з перспективною сейсмікою, тож такі явища можуть періодично повторюватися.