Подія вразила главу держави, який на той час перебував у США і готувався до виступу з трибуни Генеральної Асамблеї ООН. Президент України висловив своє ставлення до того, що сталося, у відеозверненні. «Дві години тому було розстріляно автомобіль мого першого помічника, а що ще важливіше — мого друга, мого товариша Сергія Шефіра» — сказав він. За словами В. Зеленського, «вважається, що це був замах на вбивство». А от хто за цим стоїть, глава держави поки що не знає. Утім, він припустив, що це можуть бути внутрішні або зовнішні сили. «Але силами їх не вважаю, тому що передавати мені привіт пострілами з лісу по автомобілю мого друга — це слабкість, а ось відповідь буде сильна». Президент запевнив, що на міцність його команди те, що сталося, не вплине, так само, як і на обраний курс до змін, які стосуються детінізації економіки та боротьби з криміналітетом, а саме великими впливовими фінансовими групами. Свій виступ на Генасамблеї ООН В. Зеленський розпочав із розповіді про цей напад і назвав його ціною за зміни в державі та реформи.

Цю думку поділяє і керівник партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. В ефірі одного з телеканалів він також висловився за те, що атакували не лише конкретну людину, а й реформи, що втілює в країні команда глави держави. «Нападники стріляли не просто в Сергія Шефіра, вони стріляли і в тих людей, які 2,5 року тому обрали нову владу та курс на зміни, — сказав він. — Фактично стріляли в ті реформи, які ми втілюємо та будемо втілювати. У нарешті відкритий ринок землі, який 30 років не працював в Україні, у реформи з детінізації, реформи, пов’язані з протидією так званим злодіям у законі. Стріляли в надії людей, які сподіваються, що ми й далі триматимемо курс на покращення їхнього життя. У найбільший рівень середньої зарплатні за весь час, у п’ять відсотків ВВП за минулий квартал. Усе це піддалося зухвалій атаці». О. Корнієнко наголосив, що такі дії злочинців тільки підштовхнуть владу до ще більш принципової і жорсткої політики проти всіх тіньових та напівкримінальних відносин.

Невідомі обстріляли машину Сергія Шефіра з автоматичної зброї під Києвом у середу. За даними право-охоронців, в авто вцілило не менш як десяток куль, які поранили водія. Сам помічник глави держави залишився неушкоджений. Одним із перших ситуацію прокоментував радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк. Він назвав її спланованою акцією з метою залякати команду Володимира Зеленського та зупинити ініційовану ним трансформацію держави, яка має стати більш прозорою. А те, що замах планувався саме на С. Шефіра, мало показати серйозність намірів тієї чи іншої поки що невідомої групи, яка хотіла вплинути на всю команду.

Натомість міністр внутрішніх справ Денис Монастирський версію про бажання налякати відкидає. «Хочу наголосити, що метою цього нападу було не налякати, а саме вбити першого помічника Президента», — сказав він під час брифінгу.

Голова Нацполіції Ігор Клименко заявив, що слідство розглядає три версії події: у зв’язку з державною діяльністю потерпілого, з метою тиску на вище керівництво держави і з метою дестабілізації політичної ситуації в нашій державі. Також розглядається версія за участі спецслужб іноземних держав. Кваліфікація злочину станом на середу — «замах на життя двох та більше людей». До слідчо-розшукових дій задіяно оперативників та слідчих Нацполіції, кінологічну службу, Національну гвардію і працівників Служби безпеки України.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова, яка особисто виїжджала на місце події, в ефірі одного з телеканалів повідомила, що слідчі вже допитали потерпілих та свідка, а на місці злочину знайшли 20 гільз. У зв’язку з цим призначено три експертизи — трасологічну, балістичну та судово-медичну. «Це не імітація і не «полякати», коли автоматною чергою прорізається авто,.. це серйозний замах на вбивство», — акцентувала Генпрокурорка.

Вл. інф.