Головний меседж форуму депутатів усіх рівнів і громадськості, який відбувся в Луганську: ні — революції, йти тільки мирним шляхом. У заході взяли участь понад три тисячі посланників міст і районів Луганщини, а також делегації Харківської та Донецької областей. На думку його організаторів, проведення такого форуму — це «цивілізоване висловлення думки жителів Сходу України й пропозиція реального виходу з політичної кризи». А пропонували передусім мирний спосіб розв’язання проблем, що виникли, без захоплення адміністративних будинків і силових методів втручання в конституційний лад держави. Перший запалив публіку депутат облради, народний артист України Михайло Голубович, заявивши, що «романтики роблять революцію, а її плодами користуються негідники» і що «всі хочуть стати Леніним і готують собі п’єдестал». Як законослухняний громадянин Михайло Голубович виступає за порядок.

На форумі пролунало багато різних пропозицій на адресу Президента країни. Депутат облради Валерій Філліпов, наприклад, запропонував взагалі нікуди не вступати: ні в Європейський Союз, ні в Митний, «тому що просто так нам допомагати не будуть», тож Україна повинна розраховувати лише на власні сили. Голова Осиновської сільради Новопсковського району Інна Птушка запропонувала народний спосіб вирішення конфлікту — «остудити гарячі голови холодною водою», як це роблять у народі. Депутат обласної ради Родіон Мірошник уважає: «Те, що відбувається на Майдані зрештою має перейти у стадію конструктивного діалогу». Загалом учасники форуму засудили спроби захоплення влади, створення «технічних урядів», призначення нелегітимних «революційних комендантів», захоплення громадських будинків, акти вандалізму та інші протиправні акції. Депутати переконані, що всі повинні працювати, кожен — на своєму місці, і тільки так можна наблизити рівень життя в Україні до євростандартів. Вони висловлювалися за те, щоб не змінювати стратегічний курс країни на входження в сім’ю європейських держав, але водночас не поступатися національними інтересами українців.

Голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк сказав, що невигідні умови, які пропонує ЄС Україні, принижують її, і Президент не зміг підписати таку угоду. «Там нічого не сказано, що отримає Україна, там усе сказано, за що вона відповідає...», — зауважив він. Зокрема, Володимир Пристюк зазначив, що в угоді нічого не мовиться про терміни безвізового режиму для України і про фінансову допомогу, яка знадобилася б для економіки України в перехідний період. «Тому влада Луганщини підтримує позицію Президента та уряду України в тому, що рішення про напрям і темпи розвитку міжнародних відносин потрібно ухвалювати, виходячи винятково з національних інтересів. А якщо ні, то Україні загрожує зупинка багатьох великих промислових підприємств. Крім того, ще не знайдено раціонального вектора відносин із Росією. У Луганській області 80 відсотків промислових підприємств зорієнтовано на російський ринок. Якщо найближчим часом Україна не відновить нормальні відносини з РФ, то вже в наступному році наша область втратить 15 відсотків валового продукту, понад 300 підприємств залишаться без замовлень, а місцеві бюджети втратять не менш як 500 мільйонів гривень надходжень», — сказав керівник області.

Учасники форуму прийняли звертання до Президента й народу України, в якому вимагають від глави держави негайно вжити всіх необхідних заходів для відновлення законності в Україні. За пропозицією голови Луганської обласної ради Валерія Голенка, форум прийняв рішення направити це звернення до штаб-квартири Ради Європи у Страсбурзі та штаб-квартири Європейського Союзу в Брюсселі. Це буде зроблено для того, щоб «представники Європи знали не тільки про думку тих, хто стоїть на Майдані, а й позицію жителів Донбасу».

Луганськ.

Спортивний комплекс ЛТК «Арена» зібрав понад три тисячі учасників форуму.

Фото автора.