Валерій Залужний привітав адмірала Роба Бауера з призначенням на посаду голови Військового комітету НАТО та поінформував про поточну безпекову ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил та біля кордонів України, зокрема у контексті проведення спільного стратегічного навчання збройних сил Росії і Білорусі «Захід-2021». Особливу увагу було приділено Азово-Чорноморському регіону.

— Особливу небезпеку становлять агресивні дії Росії у Чорному морі. Тому неабияку увагу Збройні Сили України приділяють підтримці ініціатив Альянсу, спрямованих на посилення чорноморської безпеки. Зокрема, заходів кораблів постійних військово-морських груп НАТО та держав Альянсу у Чорне море, а також функціонуванню інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони НАТО, — наголосив у розмові Головнокомандувач Збройних Сил України.

Валерій Залужний зазначив, що у розвитку військового співробітництва Україна—НАТО важливу роль відіграють такі особисті предметні розмови і зустрічі. Він подякував адміралу Робу Бауеру за широке представництво країн—членів НАТО на стратегічному командно-штабному навчанні «Об’єднані зусилля-2021».

— Збройні Сили України щиро вдячні за рішення НАТО щодо залучення штабних офіцерів Альянсу до участі в СКШН «Об’єднані зусилля-2021». Це яскрава демонстрація нашої єдності, військового партнерства та готовності до спільного стримування російського агресора, — зазначив Головнокомандувач Збройних Сил України.

Він розповів голові Військового комітету НАТО, що Збройні Сили України розпочали проведення щорічних міжнародних навчань Rapid Trident-2021, які органічно поєднані з комплексом стратегічних командно-штабних навчань «Об’єднані зусилля-2021». Ці навчання проводяться на єдиному оперативному тлі із залученням майже усіх органів військового управління. У них беруть участь особовий склад та підрозділи 11 держав—членів НАТО та 4 держави—партнери Альянсу.

Валерій Залужний запевнив, що плани української сторони щодо участі в операціях та місіях Альянсу, а також у Силах реагування НАТО залишаються незмінними.

— Рішуче налаштований підтримати та зміцнити традиції військового партнерства, закладені нашими попередниками. Сподіваюся, що наша співпраця з Альянсом буде плідною та ефективною, зокрема і в рамках Програми розширених можливостей. Аактивне співробітництво з НАТО та державами Альянсу — один з найефективніших чинників посилення спроможностей ЗС України, — наголосив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Він виділив декілька основних напрямів активізації взаємодії ЗС України з НАТО із використанням потенціалу Програми розширених можливостей.

У контексті подальшої взаємодії та розвитку військового діалогу на стратегічному рівні Валерій Залужний підтвердив готовність провести засідання Військового комітету НАТО в Україні та запросив адмірала Роба Бауера і військових представників країн—членів Альянсу до України.

На завершення розмови Валерій Залужний подякував за всебічну підтримку Збройних Сил України з боку військових Альянсу.

Текст і фото управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України.