Схід України. Соціальний зріз цього краю впродовж останнього десятиліття обтяжений багатьма чинниками. Лінією зіткнення розділено не лише території, а й цілі родини. Через війну сотні тисяч осіб втратили власне житло. Вимушені переїзди, безробіття й зубожіння багатьох сімей найболючіше вдарили по тих, хто найменш захищений, — літніх людях та дітях. 

Окрім сирітства, пов’язаного з передчасною смертю батьків, у краї дедалі гостріше відчувається й соціальне сирітство — коли дитина стає самотньою при живих батьках. Внаслідок асоціального способу життя, шкідливих звичок чи й просто відсутності засобів до існування вони стають неспроможними виконувати свої батьківські обов’язки та належним чином піклуватися про своїх нащадків.

Відповідальність — понад усе

— Чим можна допомогти в таких умовах?

— Звичайно, ніщо не здатне повною мірою замінити материнської ласки та батьківської підтримки. Втім, якщо все-таки дитина залишилася без рідних батьків, то суспільство й держава беруть на себе відповідальність за майбутнє маленького громадянина і створюють належні умови для його виховання та забезпечення. Діти, які не мають можливості виховуватися в біологічній родині з тих чи інших причин й отримали статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, можуть бути влаштовані в сім’ї громадян під опіку/піклування або до альтернативних форм сімейного виховання — у прийомні сім’ї, дитбудинки сімейного типу, кількість яких збільшується щороку, — каже начальник Служби у справах дітей Донецької обласної державної адміністрації Наталія Тимофеєва.

— На сьогодні в області функціонують 71 дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) та 167 прийомних сімей, у яких виховується 824 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, особи з їх числа. Лише впродовж восьми місяців цього року було створено шість нових ДБСТ і дев’ять прийомних сімей, до яких влаштовано 78 дітей.

Купують будинки й автівки

— Якою є підтримка дитбудинків сімейного типу в Донецькій області з боку держави та місцевої влади?

— Мережею ДБСТ охоплено більшість територіальних громад області, — зазначає Наталія Тимофеєва. — Їхньому розвитку сприяє, зокрема, і підтримка з боку держави, обласної та місцевої влади.

Завдяки залученню коштів субвенції з державного бюджету в області протягом 2017—2020 років було придбано 23 житлові будинки для ДБСТ, у яких на сімейне виховання влаштовано понад 170 дітей, у тому числі з особливими потребами. Більша частина з цих дітей виведені із закладів інституційного догляду. До кінця цього року планують придбати ще 8 будинків.

Щоб допомогти в облаштуванні меблями та побутовою технікою новоствореним ДБСТ, житло для яких придбано за кошти субвенції з держбюджету, з обласного бюджету в 2018—2021 роках було виділено 1150 тисяч гривень. Також із місцевих бюджетів виділяються кошти на ремонтні роботи, облаштування, придбання необхідного інвентарю для вже функціонуючих ДБСТ.

З 2019 року в Донецькій області започатковано проект із придбання автомобілів, які передаються у користування ДБСТ, де виховуються 8 і більше дітей (включно з рідними, усиновленими і тими, які перебувають під опікою та піклуванням). Проект реалізується на умовах співфінансування з обласного та місцевих бюджетів (50/50), на нього вже виділено 11 мільйонів гривень. Автомобілі отримали ДБСТ з таких міст: Мирноград, Вугледар, Краматорськ, Маріуполь, Покровськ колишнього Костянтинівського та Мангушського районів. Цього року буде придбано ще 4 комфортабельні автомобілі. А на 2022-й заплановано придбання 5 автомобілів для ДБСТ, кошти для яких у рівних частинах буде передбачено в обласному і місцевих бюджетах.

З надією вдивляються в очі дорослих...

— Які проблеми існують у дитбудинків сімейного типу та прийомних сімей? Хто здійснює нагляд за їхнім функціонуванням у питаннях дотримання прав дітей?

— Контроль за умовами утримання, виховання і навчання вихованців здійснюють посадовці служби у справах дітей за місцем проживання сім’ї, — відповідає Наталія Тимофеєва. — Під час функціонування ДБСТ його супроводжують фахівці центру соціальних служб. Соціальне супроводження ДБСТ здійснюється постійно і передбачає сприяння батькам-вихователям у створенні належних умов функціонування ДБСТ, зокрема через надання соціальних послуг. Батьки-вихователі не залишаються сам на сам із проблемами та труднощами, які виникають у процесі виховання та навчання дітей, і мають можливість отримати допомогу спеціалістів. Також періодично, раз на два роки, вони проходять курси підвищення виховного потенціалу.

Держава фінансово підтримує функціонування ДБСТ. Батьки-вихователі отримують щомісячне грошове забезпечення на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця, а також соціальну допомогу на утримання дітей у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю — 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

Донецька область.

Фото Служби у справах дітей Донецької ОДА.

Батьки-вихователі, прийомні батьки — це люди, які відрізняються своєю активною життєвою позицією, готовністю взяти на себе відповідальність за дитину не лише свою, а й із іншої родини, і, що найголовніше, здатні не розділяти дітей на «своїх» та «чужих».

30 вересня в Україні відзначають День усиновлення. Сьогодні українське суспільство особливо відчуває попит на небайдужих, відповідальних і милосердних людей, які б узяли на себе місію добра та шляхетності.

Як повідомили у Службі у справах дітей Донецької ОДА, на сьогодні потребують влаштування до сімейних форм виховання та очікують на батьківську ласку й турботу понад 500 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у закладах інституційного догляду, з них 66 дітей, які прибули на підконтрольну владі територію Донеччини з міст і районів тимчасово окупованої частини області.

На Донеччині, яка потерпає від війни та багатьох інших соціально-економічних катаклізмів, соціальний попит на усиновителів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів відчувається особливо гостро. У службах у справах дітей територіальних громад чекають на громадян, які зможуть прийняти у сім’ю знедолену дитину та подарувати їй сімейний затишок.