Вперше його провели у 2019 році. Фестиваль, що не має аналогів в Україні, організовано з метою збереження, популяризації та відтворення народних традицій. А подушка — атрибут багатьох обрядів і оберіг.

До свята кожен старостинський округ громади створив свій курінь — фрагмент подвір’я, де учасники дійства презентували старовинні традиції повсякдення: молотіння збіжжя ціпами, перемелювання зерна на борошно в жорнах, плетіння перевесла, дертя пір’я, збивання масла, віджимання сиру...

Для гостей свята також підготували виставку робіт майстрів декоративно-вжиткового мистецтва, дефіле дизайнерського національного вбрання і майстер-класи з малювання, вишивання та приготування різноманітних автентичних страв — від вергунів до гуслянки.

Яскравого колориту фестивалю додавали виступи професійних та аматорських колективів, а фольклорний ансамбль «Родослав» відтворив обряд «Вечір перед весіллям» та підготовку нареченою посагу.

Відзначили на святі й переможців конкурсу есе та малюнків на тему «Подушки». У громаді сподіваються, що наступного року цей колоритний і самобутній фестиваль набуде статусу всеукраїнського.

Житомирська область.

Фото із соцмереж.