Ввечері на НТК імені Віктора Баннікова відбулося перше тренування збірної. З’ясувалося, що тріо виконавців «Динамо» не допоможе національному колективу в жовтневому циклі матчів. Це Денис Бойко, Віталій Миколенко та Віталій Буяльський.

Воротар «біло-синіх» не гратиме через сімейні обставини. Лівий оборонець чемпіона України зазнав мікротравми. А Буяльський вибув на два тижні через ушкодження. Втім, динамівці відрядили до збірної центрального оборонця Артема Шабанова.

Про цю ситуацію запитали наставника команди Олександра Петракова (на знімку) на прес-конференції, на якій побував кореспондент «Голосу України».

— Виклик Шабанова — то пожежний варіант чи ви розраховуєте на нього в будь-якому матчі?

— Сказавши, що це пожежний варіант, я ображу футболіста. Артем — досвідчений виконавець, центральний оборонець. А це амплуа у нас дефіцитне. Я в нього вірю, він грав за клуб у нещодавніх матчах, я переговорив з ним. Думаю, Шабанов не підведе.

Чому не викликав до збірної України Руслана Малиновського? Думав, це буде перше запитання. Вся країна не може спати, який покидьок Петраков. Він повинен зателефонувати і вибачитися перед гравцем. Я вже про ситуацію з Малиновським розповів, але правда у нас нікому не потрібна. Більше я нічого не казатиму про це.

— У наступних матчах потрібно здобувати перемоги. Ви відчуваєте тиск на себе?

— Так, відчуваю. Замість того щоб підтримати, мене два тижні обливали брудом. Але я не засмучений. Усе це зробило мене сильнішим. А хлопці розуміють, що потрібно вигравати.

— Хто тепер лідер збірної в роздягальні?

— Якщо відверто, то навіть не скажу. А от ватажків на полі назву: Андрій Ярмоленко і Андрій Пятов. Це наші лідери.

— Чи влаштовує вас конкуренція у збірній?

— Кожен тренер мріє, щоб була велика конкуренція за місце в складі, щоб були рівноцінні виконавці. Скажімо, у наставника французів Дешама є ким замінити футболістів. Ми, звичайно, теж про таке мріємо, але, гадаю, це буде нескоро. Нам потрібно думати про наступні покоління, розвивати інфраструктуру, без цього ми нікуди не рушимо. Шкода, але вуличний футбол в Україні забутий.

— Хто, окрім згаданих трьох киян, не допоможе колективу?

— Мені дуже шкода, що вибули Миколенко, Буяльський і Бойко. Не буде і Зінченка. Ми з ним розмовляли, він просив вибачення і засмучений, що не зможе допомогти команді. Сашко тільки після 8 жовтня стане до тренувань. Зінченка нам не вистачатиме не тільки як гравця — він хороший хлопець, порядна людина.

— Чи викличте ще когось?

— Давайте не поспішатимемо, якщо будуть усі гравці здорові, зупинимося на цьому складі.

— Що скажете про збірну Фінляндії, з якою зустрінетеся вже найближчої суботи?

— Суомі змінилася в плані ставлення до футболу, побудовано багато полів, манежів. Фінська збірна — хороша команда, організована, дисциплінована. У неї відмінний тренер Маркку Канерва, я його знаю. Є лідери: воротар Градецький, центральний оборонець Араюрі, півоборонець Камара, два нападники — Пуккі та Пог’янпало. Ця команда грала на Євро-2020. Як складеться наше протистояння — не знаю, але тим футбол і чудовий. Але ми сильніші за фінів.

— Коли ми побачимо перемогу збірної України?

— Мені один із колег написав, що я — фартовий тренер. Але чи можна таке сказати після Казахстану? Або після незрозумілого гола Франції, коли бив Рабьо, влучає в спину Забарному, м’яч летить до Марсіяля і той закочує його. З Чехією не вистачило 13 секунд до перемоги. То чи фартовий я тренер? Ми свої нічиї зіграли. Фінляндію вона влаштовує, а нас — перемога. Прагнутимемо до неї щосили. Ви гадаєте, я не хочу виграти?..

***

Поєдинок Фінляндія — Україна відбудеться 9 жовтня в Гельсінкі. Початок — о 19:00 (фінський час збігається з українським). Телетрансляціяю наживу вестимуть канали
«Україна» і «Футбол 1».

Фото Павла КУБАНОВА.