Інцидент стався в понеділок, 4 жовтня, під час інтерв’ю журналістів програми «Схеми» з головою правління державного «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером. Останньому не сподобалося одне із запитань і в знімальної групи силою забрали відеокамери. Мецгер наказав своїм співробітникам — директорам департаментів інформполітики та безпеки банку «почистити під нуль» весь знятий матеріал. Про це повідомила керівник програми журналістських розслідувань «Схеми» (проект «Радіо Свободи» виходить в ефірі телеканала «UA: Перший») Наталія Седлецька.

Співробітники банку фактично обшукали оператора і з погрозами забороняли знімати те, що відбувається, на мобільний телефон. Через годину техніку повернули. Але відео інтерв’ю й самого нападу було вилучено. Журналістові «Схем» удалося зробити аудіозапис інциденту. Його «Радіо Свободи» розмістило на Ютуб-каналі.

Постраждалі викликали поліцію й написали заяву про пере-шкоджання журналістській діяльності. Редакції «Схем» удалося відновити відеозапис нападу на знімальну групу програми.

Факт того, що сталося, наступного дня глава «Укрексімбанку» Євген Мецгер прокоментував у Фейсбуці: «Це вже не журналістика, а дії, свідомо й прицільно спрямовані на провокацію й замах на незаплямовану репутацію менеджменту і його діяльності»... Однак учора, мабуть, під впливом громадськості й осуду політиків і чиновників високого рангу, змінив свою точку зору.

«Моя надмірно емоційна реакція й нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання. Повністю усвідомлюю свою відповідальність», — заявив Мецгер, поінформувала прес-служба «Укрексімбанку». А слідом повідомила, що наглядова рада фінустанови на екстреному позачерговому засіданні відсторонила главу правління Євгена Мецгера на період розслідування...

Це скандальне інтерв’ю отримало широкий резонанс. Офіс Генпрокурора поінформував: за фактом перешкоджання роботі журналістів-розслідувачів у будинку «Укрексімбанку» розпочато кримінальне виробництво. Своєю чергою міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, що поліція залучила до матеріалів розслідування відео інциденту. За словами глави МВС, розслідування не займе багато часу. І вже після отримання результатів необхідних експертиз правопорушникам буде оголошено погоджені прокуратурою підозри.

Радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк озвучив офіційну позицію ОП у зв’язку з тим, що сталося: «Ситуація навколо «Укрексімбанку» може сприйматися тільки негативно. Безумовно, модель поведінки, яку суспільство побачило від представників банку, є неприпустимою. Свобода слова належить до фундаментальних цінностей в Україні. Правила поваги до журналістської роботи й формати надання доступу до суспільно важливої інформації давно напрацьовані, і не може бути причини, щоб їх не дотримуватися», — передає прес-служба ОПУ.

Свою думку про інцидент висловили й народні депутати України. Так, глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що рішення стосовно глави банку має ухвалювати наглядова рада. «Але ми від фракції напишемо лист: якщо нас не почують, ми звернемося до правоохоронних органів. Це можуть розцінити як тиск, але я вважаю, що це буде тиск в інтересах суспільства», — сказав він у коментарі ЗМІ.

І вже вчора парламентарії почали збір підписів за звільнення глави правління «Укрексімбанку» Євгена Мецгера та членів наглядової ради цієї фінустанови. Про це поінформував у Фейсбуці народний депутат (фракція «Голос») Андрій Осадчук.

Заступник голови Верховної Ради України Олена Кондратюк вважає, що розслідування цього кричущого випадку стане тестом для влади і правоохоронної системи на відданість європейським принципам, дотримання українського законодавства, яке захищає права журналістів, і повагу до Конституції України, яка гарантує свободу слова в нашій державі. Про це вона написала на своїй сторінці в соцмережі.

Народний депутат нагадала, що парламент посилив кримінальну відповідальність за напад на журналістів: загрозу насильством і знищення або пошкодження їх майна. Такі дії караються позбавленням волі на строк до 14 років.

«Свою оцінку цим подіям повинно дати вище керівництво країни, а також Верховна Рада і профільний комітет», — зазначила Олена Кондратюк.