У Хмельницькій ОДА змушені були провести позачергове засідання комісії ТЕБ і НС і оголосити надзвичайну ситуацію техногенного характеру регіонального рівня, яка пов’язана з відсутністю природного газу для установ, організацій та комунальних неприбуткових підприємств.

Як зазначив голова ОДА Сергій Гамалій, через зростання ціни на блакитне паливо ці споживачі не можуть закупити газ на осінньо-зимовий період. Він назвав ситуацію в області критичною, оскільки майже в усіх бюджетних установах розірвані договори, що були укладені на початку року. Тож вони не мають можливості отримувати газ для опалювального сезону. В результаті з початком жовтня припинено постачання природного газу бюджетним установам, через що, як сказано в документі, прийнятому комісією з надзвичайних ситуацій, порушено нормальні умови життєдіяльності майже десяти тисяч осіб в закладах освіти, соціальної сфери та охорони здоров’я.

Комісія доручила управлінню з питань цивільного захисту населення ОДА подати інформацію до Державної служби з надзвичайних ситуацій про виникнення надзвичайної ситуації на Хмельниччині.

Раніше про такі ж проблеми заявив і міський голова Шепетівки Віталій Бузиль. Він акцентував увагу на тому, що впродовж останніх двох місяців ціна на газ чи не щодня зростала. А на останні закупівлі, оголошені міським управлінням освіти, на заявлену ціну в 24 гривні за кубометр не було жодного претендента. Тож початок опалювального сезону в громаді, зокрема й у закладах освіти, під загрозою.

Як написав у соціальних мережах Віталій Бузиль, разом із депутатами міської ради він ініціюватиме розгляд питання про звернення Шепетівської міської ради до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради, Кабінету Міністрів щодо недопущення підвищення тарифів на газ та електроенергію.

Не оминула газова скрута і обласний центр. В першу декаду жовтня представники Хмельницької міської ради повідомляли про те, що було б добре відтягнути початок опалювального сезону до третьої декади жовтня, аби зекономити дорогий енергоресурс. Сподівались на милість природи і високі температури надворі. Однак таке зволікання обернулось холодними помешканнями для хмельничан і численними скаргами та проханнями дати в квартири тепло. Тому влада змушена була повідомити, що опалювальний сезон розпочнеться з 12 жовтня.

Для обласного центру це теж непросте завдання, оскільки так само доведеться розв’язувати ряд проблем, пов’язаних із виконанням умов меморандуму, в якому прописані зимові розцінки на газ. Але наразі міський голова Олександр Симчишин повідомив про те, що тарифи на опалення для хмельничан залишаться одними з найнижчих в країні, оскільки газ, який використовуватимуть для опалення житлового фонду, коштуватиме теплопостачальникам 7,4 гривні за кубометр. Ціна має бути фіксованою і діяти протягом усієї зими і навіть довше. Щоправда, до цієї суми потрібно додати ще вартість транспортування.

Але чи вдасться насправді втримати задекларовані в меморандумі ціни, сказати важко.

Поки що «Хмельницьктеплокомуненерго» втримує тариф на опалення для побутових споживачів у 1,48 тисячі гривень за гігакалорію. Хоча ще наприкінці минулого року НКРЕКП запропонувала вартість в 1,866 тисячі гривень. Але в обласному центрі цей тариф так і не запровадили, хоча і тоді ціни на газ не стояли на місці. Проте темпи їх зростання вже не зрівняти з теперішніми. Тому в багатьох залишаються сумніви, чи вистачить обіцянок меморандуму, аби пережити зиму в теплі.

Хмельницький.