Виконавчий комітет міської ради прийняв рішення, відповідно до якого опалювальний сезон буде розпочато, якщо середньодобова температура повітря протягом трьох діб не перевищуватиме вісім градусів тепла.

Як повідомив начальник головного управління ЖКГ міськради Віктор Кухаренко, станом на 11 жовтня у Кропивницькому  підготовлено до опалювального сезону 23 котельні та 16 центральних теплових пунктів, понад 160 кілометрів теплових мереж, замінено 2,4 кілометра теплопроводів. Завершені також планові ремонти котлів, запірної арматури електросилового і насосного обладнання, проведене їх випробування.

На підготовчі роботи теплового господарства було використано 16,58 мільйона гривень.

Наразі фахівці Держенергонагляду оцінюють готовність до роботи в опалювальному періоді теплового господарства суб’єктів комунального підприємства «Теплоенергетик» Кропивницької міської ради».

«Для забезпечення вчасного входження в опалювальний сезон було укладено договір на постачання природного газу між КП «Теплоенергетик» КМР» та ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», — зазначив Віктор Кухаренко. — Водночас важливою складовою підготовки до опалювального періоду є проведення розрахунків житлово-комунальних підприємств міста за спожиті енергоносії та погашення заборгованості всіх категорій споживачів за надані житлово-комунальні послуги.

Разом із тим «КП «Теплоенергетик» перебуває у вкрай важкому стані: рахунки заарештовані, існує значна дебіторська та кредиторська заборгованість, зношено понад 72 відсотки основного теплогенеруючого обладнання, — зауважив начальник ГУ ЖКГ. — Спостерігається значне зменшення кількості абонентів в категорії «населення» — на даний час майже 70 відсотків квартир обладнано автономним опаленням. Зазначені чинники не дають можливості  теплопостачальному підприємству працювати в нормальному режимі».

Із метою зменшення дебіторської заборгованості КП «Теплоенергетик» постійно проводить претензійно-позовну роботу зі споживачами теплової енергії, що мають заборгованість за отримані послуги. За період 2020—2021 року було подано 247 позовів про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію на суму 8,832 мільйона гривень, розглянуто в суді 137 позовів на суму 4,996 мільйона гривень. На даний час на розгляді в судах перебуває ще 110 позовів на суму 3,835 мільйона гривень.

У міській раді також повідомляють, що комплексною програмою розвитку житлово-комунального господарства та безпеки дорожнього руху в місті Кропивницькому на 2021—2025 роки комунальному підприємству  «Теплоенергетик» у 2021 році передбачено фінансову підтримку на покриття збитків від операційної діяльності в сумі понад 98 мільйонів гривень, з яких профінансовано більше 73 мільйонів. На погашення заборгованості за спожитий природний газ за договорами реструктуризації з НАК «Нафтогаз України» передбачено підтримку в сумі майже 17 мільйонів гривень, з яких підприємство вже отримало більше 12 мільйонів гривень.

Факт

Станом на 11 жовтня загальна заборгованість КП «Теплоенергетик» КМР» перед НАК «Нафтогаз України» становить майже 827 мільйонів гривень. Водночас населення заборгувало КП «Теплоенергетик» 123,417 мільйона гривень, районний бюджет — 0,46, місцевий бюджет — 6,789, державний бюджет — 5,76, обласний бюджет — 0,133, промисловість — 2,261, ДП «Енергоринок» — 14,545, Укренерго — 13,436. Ще 1,042 мільйона гривень становить заборгованість із субсидій.

Кропивницький.