Та коли переїхав до Херсона й став працювати в онкодиспансері, тренуватися стало просто ніде — адже професійного басейну на той час в обласному центрі не було. Залишалося плавання у Дніпрі, та воно було сезонним: адже з моржуванням Сергій Миколайович не дружив. Та йшов час, і лікар своїм «професійним поглядом» помітив: здоров’я підупало, почали допікати болі в спині. Оскільки зрозумів, що фізичних навантажень бракує, почав вправлятися у вільний час на тренажерах. Навіть у власному кабінеті такий поставив. Але все це було не те, і тоді медик вирішив відновити повноцінні регулярні тренування — адже у Херсоні саме збудували нормальний басейн.

І подіяло! З часом хвороби відступили, але тим Сергій Межерицький задовольнятися вже не хотів: у віці під п’ятдесят став брати участь у змаганнях з плавання серед ветеранів (категорія Masters). Не маючи спонсорів, виїжджав туди за свої кревні й домігся чималих успіхів. На чемпіонаті світу в Угорщині 2017 року, приміром, увійшов у тридцятку кращих. Того ж року на відкритому чемпіонаті з плавання у Польщі у дистанції на сто метрів вільним стилем узяв «бронзу». А з різних чемпіонатів в Україні у нього за вісім років після відновлення спортивної кар’єри вже набралася вражаюча колекція з більш як восьми десятків медалей!

Та справжнім зоряним часом для Сергія Межерицького став його виступ на цьогорічному чемпіонаті України з плавання серед учасників 55—59 років у Кам’янському (Дніпродзержинськ). Тут херсонець просто тріумфував, установивши аж два національні рекорди. Пятидесятиметрівку у басейні Сергій Миколайович подолав за 27,92 секунди, стометрівку — за 1 хвилину 01,32 секунди. Минулий рекорд (1 хвилина 03,37 секунди) у другому випадку, до речі, належав фіналісту Олімпіади-1980, нині тренеру із Запоріжжя Едуарду Петрову. І тим, що потрапив у таку імениту компанію, Сергій Межерицький дуже пишається.

Нині Сергій Миколайович підшукує таких самих, як він, фанатів спорту, щоб створити в Херсоні ветеранський клуб з плавання. Трьох однодумців уже залучив і подумує запросити в команду міського голову Ігора Колихаєва. Каже, градоначальник у молодості також домігся хороших результатів у цьому виді спорту, тому відновлення тренувань та виступів пішло б на користь і йому, і майбутній команді. А також і репутації Херсона як міста, де плавання у такій самій пошані, як гребля, легка атлетика, вільна боротьба — ті види спорту, у яких херсонці традиційно сильні.

Херсонська область.

На знімку: херсонець Сергій Межерицький.

Фото автора.