Скажімо, на території Чулаківської територіальної громади розмістилися одразу два відокремлені підрозділі частин ЗСУ, які стережуть небо держави та обслуговують випробувальний полігон. Селяни надали їм дозвіл підключитися до місцевих водогону та електричних мереж, хоча навантаження на них це, звісно, додало. Та водночас отримали й плюси.

Мешканці деяких сіл, що входять до складу громади, вступили до лав підрозділів як контрактники, й безробіття стало не таким відчутним. Потім лідери громади провели перемовини з командуванням і переконали його, що особовий склад відокремлених підрозділів мав би сплачувати податок на доходи фізичних осіб не в Херсоні чи Вінниці, за місцем постійної дислокації частин, а саме в Чулаківській ТГ. Порозуміння з цього приводу знайшли, і воно одразу позначилося на стані скарбнички громади.

— Тільки від відокремлених підрозділів двох частин ЗСУ до кінця поточного року ми отримаємо у вигляді ПДФО до 1,7 мільйона гривень. Порівняйте: на виплату зарплат для комунальних, технічних та працівників шкіл, дитсадків, Будинку культури нам потрібно до двох мільйонів гривень на місяць. Тож виходить, що про місячний фонд оплати праці можна не турбуватися — його майже забезпечили податками наші воїни, — розповів голова Чулаківської ТГ Олександр Мусієнко. — Окрім того, ПДФО почало сплачувати й переробне підприємство, яке обробляє велику ділянку в межах земель громади. Воно додало ще двісті тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб. І тут ідеться не про створення нових робочих місць — той процес був би значно копіткіший і витратніший. А лише про перереєстрацію!

Слід зазначити, що саме Чулаківська ТГ нині стала регіональним лідером із зростання надходжень податку на доходи фізичних осіб серед громад Херсонщини — на 62,1 відсотка. При цьому зростання бюджетних надходжень підживлює економічну активність і загалом, тож і загальний приріст податків і зборів з початку нинішнього року тут зріс на 34,2 відсотка, зазначила регіональний консультант Асоціації міст України Марія Кривецька.

Хоча це не єдиний позитивний приклад. Так само зростають надходження і до скарбнички Новокаховської територіальної громади, яка охоче прихистила в себе на теренах 57-му окрему мотопіхотну бригаду ЗСУ імені кошового отамана Костя Гордієнка.

— Від 57-ї окремої мотопіхотної бригади тільки нинішнього року і тільки у вигляді ПДФО бюджет громади отримає, а частково вже отримав, 44 мільйони гривень. Це більш як десята частина від річних надходжень податку на доходи фізичних осіб, — розповів голова Новокаховської територіальної громади Володимир Коваленко. — Але від громади частина також має велику допомогу. У сільськогосподарського підприємства в селі Райському ми орендували колишній гуртожиток для сезонних робітників, відремонтували його власним коштом, витративши до мільйона гривень, і передали бригаді. Досі оплачуємо з бюджету його оренду — це ще майже чотириста тисяч гривень. Закритий дитсадок «Орлятко» в місті Нова Каховка також віддали військовикам під малосімейки для офіцерських родин.

Волонтерство в Новій Каховці, до речі, також не обмежується епізодичними відвідинами казарм із концертами та смаколиками. Все серйозно. Коли певні підрозділи 57-ї ОМПБ виїжджають на ротацію в зону ООС, громада починає цілеспрямовано готувати для них подарунки: консультується з офіцерами та підбирає те, що найпотрібніше. Тільки цього року делегації новокаховчан побували на східному фронті чотири рази. І вже готують п’ятий виїзд — із дизель-генератором, пральною машинкою та телевізором, щоб фронтовий побут у бійців був хоч трохи комфортніший. Громада та мотопіхотна бригада завжди знаходять спільну мову — між сусідами так і годиться чинити.

Херсонська область.