На екстреному засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації заслухали дані про порушення правоохоронними органами кримінальних справ стосовно журналістів, які постраждали під час висвітлення подій на Євромайдані, зокрема під час розгону демонстрантів на вулиці Банковій.

Комітет жодного рішення не ухвалив через відсутність кворуму — на засіданні були присутні лише п’ятеро із десяти членів комітету.

Голова комітету Микола Томенко («Батьківщина») повідомив, що при комітеті створено робочу групу, яка здійснює моніторинг за розслідуванням справ стосовно перешкоджання виконання професійних обов’язків працівниками ЗМІ під час висвітлення ними подій на євромайданах. У комітеті сконтактували з кожним із потерпілих журналістів, окрім кількох зарубіжних. Бо до списку постраждалих на Євромайдані чомусь потрапила іноземна журналістка, яка в цей час висвітлювала мітинги в... Чикаго, а одного іноземного журналіста не знайшли.

За словами М. Томенка, наразі правоохоронними органами відкрито кримінальні провадження щодо 12 журналістів за статтею 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Ще 11 журналістів нині перебувають на стадії подання заяв, але вони чітко підтвердили, що звертатимуться до міліції та зацікавлені у відкритті персональних проваджень. 17 журналістів через різні обставини вирішили не подавати заяви до правоохоронних органів.

З ініціативи комітету Національною спілкою журналістів та Незалежною медіа-профспілкою відкрито спеціальний рахунок для допомоги постраждалим журналістам. Розподіл коштів здійснюватиметься за рішенням наглядової ради фонду. Із числа потерпілих журналістів семеро звернулися із проханнями про матеріальну допомогу — на лікування, відшкодування розбитої камери тощо. М. Томенко запевнив, що кошти пріоритетно виділятимуть на лікування.

Опозиційні депутати наполягають, щоб кримінальні справи щодо побиття журналістів порушувалися саме за статтею 171. На це Олена Бондаренко (Партія регіонів) наголосила, що треба враховувати вимоги закону: адже щоб порушити кримінальну справу за статтею про перешкоджання професійній діяльності, правоохоронці зобов’язані довести умисел. Тобто якщо журналіст постраждав від світло-шумової гранати, треба довести, що її спеціально кинули в журналіста, а не вона пролетіла випадково. Однак Микола Томенко висловив іншу думку: коли трапляється якась біда з депутатом чи журналістом, одразу треба підозрювати зв’язок з їхньою професійною діяльністю. 

Коментарі

Микола ТОМЕНКО:

— Наше завдання — домогтися, щоб за кожним випадком побиття журналістів було відкрито кримінальну справу не щодо заподіяння тілесних ушкоджень, а щодо перешкоджання професійній діяльності. Бо стаття 171 ККУ ухвалювалася з метою захистити право журналіста на професію та унеможливити залякування. Тому, якщо журналіст потрапляє в критичну ситуацію, де має місце фізичне насильство, перша версія, яка аналізується, — це перешкоджання його професійній діяльності, а вже потім — решта версій чи аргументів.

Олена БОНДАРЕНКО:

— Святий обов’язок комітету — невпинно стежити за ходом розслідування інцидентів із журналістами під час висвітлення масових акцій протесту. Але в нас ще є маса зобов’язань перед суспільством, зокрема, адекватність висвітлення того, що відбувається у країні. З цим проблеми. Триває справжня інформаційна війна, спрямована проти кожного з нас. Оскільки нині лунає безліч чуток та брехні, які розвиваються саме через ЗМІ. А провокатори можуть бути всюди: і серед міліції, і серед мітингувальників, і навіть серед журналістів.

 

Перший заступник голови комітету Олена Бондаренко, голова комітету Микола Томенко, член комітету Рустам Раупов.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.