Працьовита бригада збирачів щедрого врожаю.

Лише сад, який рясніє стиглими яблуками, грушами та сливами. Це неймовірне видовище перехоплює подих у кожного. Неначе потрапляєш у казку, де наливні чарівні яблучка ще висять на деревах, але вже просяться у кошик або прямо до рота...

Ідея створити сад на території Гаївки належить Ігорю Неофіті з Добровеличківщини, який має вже не один вдалий проект. Це і успішне фермерське господарство «Неофіти», і хлібозавод...

Історія саду розпочалася в 2014 році, коли керівник ФГ спробував закласти, як він сам його називає — аматорський, сад поблизу своєї пасіки. А коли отримав перший урожай, вирішив, що справа варта більшої уваги. Тож надалі площу розширили, а саджанці закладали відповідно до сучасних технологій. Молоді деревця кріпили до шпалер, щоб не зламало вітром. Встановили систему крапельного зрошення на випадок, коли не вистачатиме природної вологи. Виділили працівників...

Нині Гаївський сад можна сміливо назвати садом інтенсивного типу — яскравим представником епохи сучасних садів. Вони високопродуктивні, менш витратні, з кращою якістю плодів.

Коли заняття — і робота, і захоплення

Агроном Богдан Чецький (на знімку) працює в такому третій рік. Одного літа хлопець вирішив підзаробити і прийшов у господарство проситися на роботу. Спочатку йому доручили турбуватися вирощуванням кукурудзи. Та згодом, коли потрапив в сад, Богдан зрозумів — це його справа. І через деякий час керівник господарства довірив молодому фахівцю сад. Два роки, поки закінчував навчання в Уманському національному університеті за спеціальністю «Садівництво», Богдан практикувався. А вже рік офіційно працює на посаді головного агронома. Каже — щоразу, коли потрапляє в царину фруктового дива, переконується, що саме ця робота — йому найбільше до душі. Родючим насадженням він віддає всі сили і вміння. Дерева у відповідь підростають, радують врожаями, а Богдан поряд із цим набирається досвіду.

«У мене постійно з’являються нові ідеї з приводу того, що вдосконалити, що змінити, що переробити наступного року, щоб сад порадував ще кращим врожаєм», — зазначає агроном. Упродовж двох років, паралельно з освоєнням премудростей догляду за садом, він вдавався до дослідів, які визначають стиглість сортів, їх урожайність — проводив дослідження на деревах, які плодоносять (обраховував їх приріст, кількість квітів та плодів) — готувався до написання дипломної роботи.

Очі розбігаються, коли потрапляєш до такого фруктового саду. Плоди на деревах — один кращий за інший. Яблука, як намальовані. Є надзвичайно великі. Найбільше, сорту «Ренет Симиренка», заважило 735 грамів.

«У саду є відібрані для дослідів дерева, які я використав для своєї роботи під назвою: «Господарсько-біологічна оцінка яблуні в умовах правобережного лісостепу України», — розповідає агроном. — Осінь найгарячіша пора в саду. А оскільки товарна стиглість плодів цього року настала майже одночасно, збирати яблука треба було всі разом. У цей час ми додатково наймаємо робітників з села. На постійній основі в саду трудяться лише шестеро працівників, зокрема — два трактористи. Оплата за збір урожаю здійснюється погодинно, тож люди відпрацьовують охоче».

Достиглі яблука вправно потрапляли до відер, а потім до контейнера, встановленого на причепі тракторця. Якісні плоди з дерева, вищого ґатунку, вирушали на зберігання до сховища, щоб потрапити на полиці магазинів. Ті, що вже лежали на землі, — на переробний завод у Новоукраїнку, на сік. На сік перероблять і яблука, які трохи не догледіли, — вражені паршею.

Особливості з науковим підходом

Поміж крислатих яблунь, обвішаних, залежно від сорту, вагомими плодами, красуються деревця з дрібнотою. Наче хтось із якогось дива насадив тут глід чи якісь інші чудернацькі рослини. «То спеціальний сорт — Доктор Шпінгер, пояснює Богдан, — ці дерева саджають через кожні 10—12 сортових яблунь для кращого запилення. Плоди за смаком, як райські яблучка, але внесок у покращення врожаю — неоціненний».

Дерева в саду карликових сортів. Тож збір плодів відбувається без будь-яких пристосувань. Простягнув руку — і зірвав...

«У саду є дві найгарячіші пори — обрізка дерев та збір урожаю, — зауважує Богдан. — Обрізка розпочинається, коли припиняється сокорух — це всі зимові місяці та березень. Кожен сорт вимагає своєї особливої обрізки. Використовуємо контурні обрізчики, які кріпляться до трактора. Він їде між рядами дерев і зрізує все, що зайве. Після контурної обов’язково ще потрібна обрізка дерев вручну — це великий плюс. Адже тоді до кожного дерева індивідуальний підхід, як до дитини в школі. Три роки поспіль дерева обрізають ті самі люди. Вони вже досвідчені. Але процес щороку вдосконалюємо. Я буваю на семінарах з обрізки дерев за участі навіть закордонних спеціалістів. Тож цю науку уже засвоїв. Бажаючі можуть приїздити до нас взимку на майстер-клас з обрізки дерев. На жаль, стан саду залежить не лише від догляду, а й від погодних умов. Цьогоріч під час буревію наш сад також постраждав. Декілька рядів дерев наче ножем зрізало...»

Оптимістичне майбутнє забезпечить відлагоджений ланцюжок від виробництва до продажу

Нині сад ще молодий — лише чотири гектари саду з 12 займають дерева, які плодоносять на повну потужність. Тож цьогоріч урожай сягнув 150 тонн. Але тут щоденно працюють над тим, щоб врожай ставав усе кращим. А керівник господарства Ігор Неофіта дедалі частіше наголошує на необхідності будівництві нового сховища для фруктів, бо існуюче вже замале. Його хочуть бачити сучасним, технологічно оснащеним, щоб була можливість зберігати яблука якісними і реалізовувати їх аж до нового врожаю. «Але про це йтиметься, коли збиратимемо по 400 тонн яблук на рік», — зазначає керівник господарства.

«На Кіровоградщині я знаю лише три господарства, які займаються садівництвом. Крім Гаївки, ще один сад заклали в Новоукраїнці та один у Петровому. Не можна сказати, що це не вигідно. Але перші роки дуже затратні: треба купити саджанці, натягнути шпалери, зробити полив. Але потім такий сад може плодоносити 10—15 років. Йому потрібен лише догляд, без особливих затрат. Догляд включає обрізку дерев та обробку від шкідників і хвороб. Щоправда, це має бути ціла система захисту, яка залежить від погоди та має багато нюансів.

Щоб побачити результат своєї праці, потрібно постійно розвивати та вдосконалювати методи своєї роботи. Але мало просто займатися улюбленою справою і вкладати сили у вирощування плодів, важливо ще вміти реалізувати продукцію за прийнятною ціною. Вибудувати ланцюжок «виробництво — маркетинг — просування — продаж» у нашій справі теж дуже важливо. Але якщо у своє дітище вклав душу й сили, то і сад відповість вдячністю», — додав Богдан Чецький і запросив усіх ласих до вражень на гостини весною, коли сад цвістиме, коли стоятиме невимовний аромат яблуневого цвіту і буде чути одвічну бджолину пісню, яка сповіщатиме про майбутній щедрий урожай.

Факт

Під сад у господарстві виділено 14 га землі. Під насадженнями перебуває 12 га, ще два готують під посадку дерев наступного року. В основному в саду ростуть яблуні — всього 12 сортів (два літні та 10 зимових). Два сорти груш.

Лариса ЛАПА, Ірина ГРОН.

Кіровоградська область.

Фото надано авторами.