Відбувалися вони просто на Театральній площі, розташованій у самісінькому центрі міста, за підтримки багатьох уболівальників.

Тож дійство стало справжнім святом професійної майстерності. Під час його урочистого відкриття президент асоціації «Питна вода України» Юрій Хіврич нагадав про те, що цей захід спершу не виходив за межі області, оскільки започатковували його водоканалівці Полтави та Кременчука. Однак поступово він «розростався» й цього разу, крім згаданих фундаторів, позмагатися з колегами приїхали представники ще п’яти міст — Кривого Рогу, Кропивницького, Сум, Черкас і Херсона.

Вони виборювали першість у восьми номінаціях та загальнокомандному заліку. Кращих визначали серед бухгалтерів, контролерів водопровідного господарства, слюсарів служб водопостачання та каналізації, електрогазозварників, електромонтерів і машиністів автокрана та екскаватора. Тобто представників тих професій, без яких неможливо уявити діяльність однієї з найважливіших служб життєзабезпечення будь-якого міста чи селища. У половині номінацій перемогли господарі — працівники комунального підприємства обласної ради «Полтававодоканал», які вибороли й загальнокомандну першість. А про те, що суперництво видалося досить напруженим, свідчить хоча б той факт, що «бронзова» команда сумського «Міськводоканалу» відстала від «срібної» з Кременчука лише на два бали. Неважко здогадатися, що найбільш видовищними та, власне, найщедрішими на емоції, зокрема й уболівальників, були змагання, учасники яких практично щодня виїжджають на ліквідацію аварій чи ремонт або прокладання мереж. Нерідко — за умов справжнього екстриму, коли діяти треба максимально швидко й із філігранною точністю.

Саме таку вправність, кмітливість, винахідливість, які були і залишаються невід’ємними складовими професійної майстерності, продемонстрували більшість учасників змагань. Хоча завдання поставали перед ними не з легких. Скажімо, машиністам автокранів належало поставити трубу меншого діаметру в не набагато ширшу за неї. А їхні колеги, котрі управляють екскаваторами, просто на площі грали в... баскетбол, по черзі закидаючи м’яч у кошик великим ковшем цієї потужної машини (на знімку). До речі, промахів у них майже не було.

Судді оцінювали, звісно, і швидкість, і якість виконання конкурсних завдань. На їхню об’єктивність нарікати не доводилося. Тож переможці отримали заслужені нагороди. Хоча, на переконання одного з організаторів дійства — генерального директора «Полтававодоканалу» Василя Воротинцева, головними переможцями в цьому дружньому суперництві комунальників із різних міст стали... споживачі їхніх послуг. Адже саме останні, як ніхто інший, зацікавлені в тому, щоб професійна майстерність водоканалівців підвищувалася. Зокрема й при підготовці до таких змагань та збагачення досвідом і ноу-хау колег під час їхнього проведення.

Полтава.

Фото автора.