Головнокомандувач ЗС України генерал-лейтенант Валерій Залужний та начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Шаптала взяли участь в урочистостях з нагоди Дня захисників і захисниць України, Покрови Пресвятої Богородиці, Дня УПА та Дня Українського козацтва на Замковій горі в місті Чигирин — у Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин».

— Ці свята нагадують нам про спадкоємність наших військових традицій. Захисники і захисниці України восьмий рік поспіль стримують російську агресію. Ми стали надійним щитом Європи. Козацька і повстанська кров у наших жилах веде нас тільки вперед — до перемоги! — наголосив Головнокомандувач Збройних Сил України.
Генерал-лейтенант Валерій Залужний зауважив, що готовність вмирати і вбивати за свою землю — це і є найвищий вияв патріотизму.

— Ми довели свою любов і вірність Україні, проливши за неї кров і віддавши життя тисяч наших побратимів і посестер. Дякую їм за любов до рідної землі, відданість військовій справі та самовіддану службу українському народові! Ми обов’язково відновимо державний суверенітет України на всій її території! — сказав Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Присутні вшанували пам’ять загиблих захисників і захисниць України хвилиною мовчання.

Святкове відзначення та пошанування захисників та захисниць України розпочалося в Чигирині біля Бастіону Петра Дорошенка. Також представники Збройних Сил України та органів місцевої влади та самоврядування взяли участь у покладання квітів до пам’ятника Богдану-Зиновію Хмельницькому під акомпанемент капели бандуристів Об’єднання художніх колективів Черкаської обласної ради у супроводі прапороносців з державними прапорами України.

Окрім відвідин Чигирина, Головнокомандувач ЗС України генерал-лейтенант Валерій Залужний побував у Холодному Яру — місці нашої військової слави. Востаннє командувач українського війська перебував тут у 1920 році.

Саме в цих місцях присягали на вірність Україні воїни від XVIII сторіччя, захисники Холодноярської Республіки освячували зброю на боротьбу проти комуно-російської агресії сторіччя тому. Їхні бойові традиції успадкували воїни УПА, які боролися за відновлення незалежності України. Маючи таке глибоке історичне коріння, усвідомлюючи спадкоємність наших військових традицій і відповідальність перед попередніми і прийдешніми поколіннями, Збройні Сили України гідно продовжують боротьбу за свободу!

В урочистостях також взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат України Олександр Завітневич і командувач Оперативного командування «Північ» ЗС України генерал-майор Віктор Ніколюк, митрополит Черкаський і Чигиринський 

Іоан Яременко, Черкаська єпархія Православної церкви України, представники Синодального управління військового духовенства Православної церкви України, ветерани та представники громадськості.

Урочисті заходи з нагоди Дня захисників і захисниць України та вручення нагород були організовані та проведені головою Черкаської обласної державної адміністрації Олександром Скічком і представниками управління культури та охорони культурної спадщини облдержадміністрації.

Текст і фото управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України.