Про це після чергового засідання Тристоронньої контактної групи, яке відбулося в середу в режимі відеоконференції, повідомила делегація України в ТКГ.

«Під час засідання Гуманітарної підгрупи було висунуто пропозицію повернути уряду України в односторонньому порядку трьох жінок, утримуваних у зв’язку з конфліктом на непідконтрольній території. Проте російські представники цю ідею не підтримали. Також російську делегацію не зацікавила доля раніше затриманого громадянина А. Косяка: обговорювати її вони не виявили бажання», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що російська сторона так і не змогла сформулювати, як вона розуміє Мінські домовленості. Українська делегація ще раз підкреслила, що основою врегулювання є виконання рішень лідерів держав «нормандського формату», а також весь пакет Мінських домовленостей. І доки російські представники не зможуть визначити між ким укладено ці документи, розраховувати на серйозне просування в обговоренні політичної частини складно.

У ТКГ розповіли, що учасники підгрупи із соціальних та економічних питань продовжували обговорювати поточні питання водопостачання та мобільного зв’язку.
«Узгодили розглянути можливість продовження платіжних карток «Ощадбанку» для виплати пенсій через погіршення епідемічного стану з COVID-19», — ідеться в повідомленні.

Керівник російської делегації в Тристоронній контактній групі Борис Гризлов 27 жовтня залишив онлайн-засідання ТКГ через п’ять хвилин після початку і назвав його «одним із найнапруженіших і найскладніших за весь час існування Мінського формату». Про це в ефірі телеканалу «Дом» повідомив представник окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) в українській делегації ТКГ Сергій Гармаш. Він припускає, що причиною поведінки Гризлова могло бути порушення на засіданні двох питань. Перше — про ситуацію із затриманим 13 жовтня в районі міста Золотого (підконтрольна Україні частина Луганської області) члена незаконного збройного формування «ЛНР» Андрія Косяка, який має паспорт громадянина РФ.

Другим гострим питанням на засіданні ТКГ було застосування Україною на Донбасі турецького безпілотного літального апарата Bayraktar.

«Ми підтвердили, що справді було задіяно Bayraktar, оскільки він давав змогу з найменшими втратами з хірургічною точністю придушити вогневу точку противника. Останнім часом противник активізував свої дії, посилив конфронтацію на фронті. Для того, щоб знизити це напруження, нам довелося вжити заходів щодо придушення вогневої точки», — додав С. Гармаш.