І це «незвичайні переміщення техніки та військових на західному фланзі Росії». Про це йдеться в статті американського видання Washington Post, опублікованій днями. Газета посилається на деяких анонімних офіційних осіб у США та країнах Європи, які фіксують перекидання російських військ до кордону з Україною. Це посилює побоювання, що виникли у квітні, коли країни Заходу закликали Москву відвести своїх військових від українського кордону.

Як пише WP, останніми днями в соціальних мережах з’явилися відеозаписи, на яких показано російські військові ешелони та автоколони, які перевозять техніку на південь та захід Росії. Таке пересування почали фіксувати після завершення російсько-білоруських навчань «Захід-2021», які відбувалися у вересні на 14 полігонах в обох країнах.

А в понеділок видання Politiko оприлюднило супутникові знімки, що нібито зроблені того самого дня, які підтверджують накопичення військової сили РФ. Мовляв, кадри зроблено в районі російського міста Єльня Смоленської області неподалік кордону з Білоруссю. На фото — скупчення бронетанкових частин, танків та самохідної артилерії разом з військовими. А поблизу північного кордону України було переміщено техніку 4-ї танкової дивізії Росії — танки Т-80У та САУ. У цьому районі, навколо Брянська та Курська, помічено елементи 1-ї гвардійської танкової армії.

Politico пише, що російські військові, «включно з елітною 1-ю гвардійською танковою армією, почали рух наприкінці вересня з інших районів Росії, де зазвичай базуються».

Вітчизняне Міноборони спростувало цю інформацію. «За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, станом на 1 листопада 2021 року додаткове перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державного кордону з Україною не зафіксовано», — йдеться в повідомленні МОУ.

У міністерстві припустили, що оприлюднені в ЗМІ повідомлення про нарощування російських військ на українському напрямі — це елемент спеціальних інформаційно-психологічних дій та планові переміщення військ після завершення навчань.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр у телеефірі, також посилаючись на військову розвідку, заперечила дані про стягування російських військ до нашого кордону, оприлюднені в іноземних ЗМІ. Вона стверджує: перш ніж інформація з’явиться в пресі чи соціальних медіа, спочатку вона з’являється у військової розвідки та військово-політичного керівництва України, яке може вчасно ухвалити рішення.

«Те, що нині відбувається, трактується як планові заходи в рамках переміщення військ після завершення навчання», — пояснила чиновниця. За її словами, випадки інформаційної провокації непоодинокі і їх постійно фіксують напередодні політичних зустрічей чи певних подій.

Зі свого боку секретар РНБО Олексій Данілов у коментарі «Суспільному» заявив: «На сьогодні жодного скупчення військ РФ біля українського кордону ми не бачимо».

У Кремлі також відреагували на повідомлення американських ЗМІ. Прес-секретар Путіна назвав їх «неякісними вкиданнями», не вартими уваги.

«Командування ЗС РФ продовжує утримувати на передових позиціях оперативного угруповання російських окупаційних військ значну кількість розвідувально-диверсійних груп, розрахунків протитанкових ракетних комплексів та снайперських пар у готовності для завдання втрат особовому складу Об’єднаних сил, знищення елементів відеоспостереження, руйнування фортифікацій», — інформує Головне управління розвідки
України у Фейсбуці.

За даними штабу ОС на 02.11, минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 11 порушень режиму припинення вогню, два з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. «Унаслідок ворожих дій один військовослужбовець дістав поранення, несумісне з життям. Командування та особовий склад Об’єднаних сил висловлюють щирі співчуття рідним та близьким героя, який загинув за Україну», — йдеться в повідомленні.