Під час військово-патріотичних заходів для молоді за участю українських військових.

Для того, щоб військова служба була популярною у молоді, а образ українського військовослужбовця та його подвиг із захисту суверенітету своєї країни був гідно вшанований суспільством, мають докласти зусиль не тільки представники влади, а й громадські активісти, ветерани, педагоги, медійники.

На Донеччині знають ціну миру та необхідності його обстоювати

На Донеччині, де сьогодні як ніде знають ціну миру, а поняття державного суверенітету та територіальної цілісності виписані не лише словом, а кров’ю українських захисників, питання патріотичного виховання й обстоювання державності сповнені особливого змісту.

«Спільна діяльність у напрямі національно-патріотичного виховання в Донецькій області відбувається шляхом формування та утвердження української громадянської ідентичності на основі єдиних суспільно-державних цінностей: САМОБУТНІСТЬ, ВОЛЯ, СОБОРНІСТЬ, ГІДНІСТЬ і загальнолюдських цінностей», — зазначає начальник управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації Лілія Золкіна.

Цільова соціальна Програма національно-патріотичного виховання в Донецькій області на 2021—2025 роки, яка затверджена на обласному рівні, реалізується за чотирма напрямами: формування української громадянської ідентичності; співпраця з інститутами громадянського суспільства; військово-патріотичне виховання; організаційно-методична та інформаційно-просвітницька робота.

Прогнозовані видатки на виконання програми здійснюватимуться за рахунок коштів обласного, місцевого бюджетів та інших джерел загалом у сумі 58 млн 352 тисячі гривень.

Військово-патріотичне виховання, яке є невід’ємною частиною формування національно-патріотичної свідомості, зорієнтоване в краї на формування у громадян готовності захищати Україну, забезпечення суспільної значущості й поваги до військової служби, формування бажання у молоді здобувати військові професії, психологічну та фізичну готовність до проходження військової служби.

Практично жоден із військово-патріотичних заходів не відбувається на Донеччині без залучення учасників антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил. На особливому місці у цьому плані — проведення тематичного вишколу, місцевих та регіональних етапів наметових таборувань військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). В Донецькій області ця гра започаткована в 2015 році, й кількість залучених до неї юних громадян дедалі зростає.

Під час змагань військовослужбовці та ветерани перебувають у постійному спілкуванні з майбутніми захисниками. Їх участь надає заходам більш змістовного та практичного характеру та сприяє підвищенню престижу військової служби серед молоді.

До речі, загальний обсяг фінансування заходів військово-патріотичного виховання із місцевих бюджетів Донеччини становить понад 4,5 млн гривень на рік.

Дедалі новими за форматом та все більш адаптованими до потреби дня стають такі зустрічі майбутніх захисників із нинішніми. Так, до програми увійшов новий різновид патріотичної гри «Джура» — «Джура Гвардієць».

Вперше брати участь у грі можуть не лише шкільні рої, а й ті, які створено на базі молодіжних центрів і громадських об’єднань.

Яскравим і незабутнім для юних учасників став вперше проведений у серпні цього року обласною владою та громадською організацією «Юнацький корпус» відкритий патріотичний вишкіл «Джура — Гвардієць Приазов’я». У селі Урзуф Мангушської територіальної громади зібралися 100 молодих людей віком від 15 до 17 років та інструктори з міста Києва та Донецької (м. Часів Яр, м. Світлодарськ, смт Нікольське, м. Курахове, м. Авдіївка), Запорізької (м. Запоріжжя, м. Гуляйполе, с. Новояковлівка Комишуваської територіальної громади), Дніпропетровської (м. Павлоград), Черкаської (м. Черкаси) областей. Із обласного бюджету на проведення вишколу виділено 226,2 тисячі гривень.

Захід проходив на базі пункту постійної дислокації № 7 Окремого загону спеціального призначення «Азов» в/ч 3057,    с. Урзуф Мангушської територіальної громади за безпосередньої участі командира окремого загону спеціального призначення «Азов» військової частини 3057 Національної гвардії України Дениса Прокопенка. У межах вишколу учасники відвідали пункти постійної дислокації № 7 (с. Урзуф), № 5 (м. Маріуполь) та полігон

Окремого загону спеціального призначення «Азов» в/ч 3057 Національної гвардії України. Юні громадяни дізналися про історію створення підрозділу, ознайомились із сучасними зразками бойового озброєння та військової техніки і специфікою підготовки спецпризначенців, зустрілися з військовослужбовцями та волонтерами Національної гвардії України. Інструктори навчали юнаків надання першої домедичної допомоги, проводили з ними тактико-спеціальні і тактико-стройові заняття, тренінги з виживання. Одночасно юнь пізнавала найяскравіші сторінки вітчизняної історії, включаючи історію розвитку українського війська та історію українських визвольних змагань.

Зустрічі на горі Карачун стали традицією

Більше половини заходів із військово-патріотичного виховання розроблені та реалізовуються за ініціативи й участі громадських організацій, яких на Донеччині — майже сотня. Одна із них — «Союз ветеранів АТО Донбасу» ще 2017 року ініціював відзначення Дня визволення міст сходу України від російської окупації фестивалем «Донеччина зустрічає своїх захисників!». За час, що минув, цей захід став знаковим для всієї області. І тепер щороку мешканці не лише Донецької області, а й усієї України збираються на горі Карачун, щоб поспілкуватися із сучасними борцями за незалежність та вшанувати пам’ять загиблих.

У 2021 році фестиваль проходив з 3 по 6 липня та зібрав чи не найбільшу кількість ветеранів АТО/ООС, військовослужбовців Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, громадських активістів і патріотичну молодь.

На вершині гори Карачун був облаштований молодіжний наметовий табір. В авангарді всіх його заходів були представники пластунських і скаутських організацій, учасники всеукраїнської гри «Сокіл» («Джура») та молоді активісти військово-патріотичних клубів. У місцях, де більше семи років тому точилися запеклі бої й де лунали вибухи та кулеметні черги, а тепер — чисте мирне небо, для молодих українців проводились історичні лекції, заняття з орієнтування на місцевості, поводження зі зброєю, самооборони та протимінної безпеки. На юнь яскраве враження справили живі діалоги з героями російсько-української війни, й один із них  — Герой України, танкіст, підполковник Збройних Сил України Євген Межевікін.

На Карачуні діяли й тематичні локації та виставка зразків озброєння. Організація «HALO Trust» представила виставку з протимінної діяльності й провела пізнавальні вікторини. Організація дослідників військово-історичної спадщини «Плацдарм» представила інсталяцію пошуку загиблих військовослужбовців. Розмовний клуб «Файно» підготував виставку творчих волонтерських робіт та провів майстер-клас із плетіння маскувальних сіток. Діяла «Капличка АТО/ООС» військових священників — капеланів.

Активісти Всеукраїнського об’єднання «Коло. Медіа» — «Труханівська Січ» презентували віртуальний тур «Боротьба за Незалежність. Історія спротиву Донбасу російській агресії. Пантеон Героїв Донеччини». Показові виступи для учасників акції провели Донецький відокремлений підрозділ Всеукраїнської федерації «Спас» і підрозділи сектору безпеки та оборони. Увечері не залишили байдужими акустичний концерт «Пісні, народжені в АТО» та показ військової драми «Мати Апостолів», режисер якої Дмитро Овечкін також прибув на Карачун.

Фестиваль відвідали міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна, заступник командувача Об’єднаних сил Віктор Ганущак, голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко. Присутні вшанували пам’ять військовослужбовців, які загинули під час визволення та оборони півночі Донеччини.

Знати минуле, усвідомлювати сьогодення й виборювати право на майбутнє

Дедалі більш поширеними у молоді сходу стають екскурсійні маршрути місцями національно-визвольної боротьби українського народу. Екскурсії — не лише розвага, а й дієвий засіб прищеплення юним донеччанам любові до своєї країни.

«На жаль, сьогодні чимало мешканців Донеччини майже не знають історії рідного краю та України загалом, і виправити ці прогалини покликано проведення тематичних автобусних екскурсій, — зазначили в управлінні ОДА. —

В умовах глобального карантину екскурсії проводяться ще й в онлайн-режимі».

У 2017 році у Донецькій області, на той час першим в Україні, стартував проект «Гідна країна для гідних людей». Окрім створення молодіжних центрів та просторів просто неба, проектом передбачено облаштування наметових таборів відпочинку для молоді.

«Наметове таборування на державному рівні визнано одним із найбільш ефективних механізмів взаємодії з цільовою аудиторією молоді, — зазначає Лілія Золкіна. — Наметовий табір сьогодні — це унікальне явище, бо водночас це і метод, і формат, і форма роботи, що в будь-якій іпостасі виправдовує себе».

Заходи у наметах є особливо популярними у пластових та скаутських організацій. Один із них — щорічний пластовий фестиваль «Свято весни» — відбувся у Святогірську в травні. Обласна влада спільно з командою Донецької округи Національної Скаутської організації України зібрали на фестивалі понад 60 дітей та молоді з шести територіальних громад.

Старші хлопці та дівчата відпрацьовували навички командної роботи, практичного пластування та самозарадності, дбайливого ставлення до довкілля. На гутірках юнацтво отримувало знання з мінної безпеки, першої домедичної допомоги, формування та втілення власних цілей, елементів проектного менеджменту та фандрайзингу, історії України та розвитку Пласту.

У новацькому підтаборі, що відрізнявся більш грайливим та пригодницьким характером, діти розв’язували інтелектуальні завдання та загадки, змагалися у квесті, грали в рухливі ігри, робили поробки до Дня Європи, організовували виставу в стилі театру тіней та вчили народні й пластові пісні. Під наглядом виховників діти ходили до лісу, навчаючись відповідального ставлення до природи.

Влітку 2021 року у Святогірську, Волноваській та Лиманській територіальних громадах проведено й низку обласних пластових таборів. Їх організували молодіжна організація «Пласт-Національна Скаутська Організація України», Платформа Ініціатив «Теплиця» за участю інструкторів із Києва, Львова та Миколаєва. Окрім молодих донеччан, до участі у пластових таборах долучилися представники Запорізької (Мелітополь), Дніпропетровської (Павлоград), Луганської (Сєверодонецьк) областей та Києва. Кожен набував тут практичних навичок наметового таборування, орієнтування на місцевості, слідознавства, виживання в дикій природі, підвищуючи також рівень громадянської освіти, рівень знань із історії Донеччини часів скіфської доби, краєзнавства, вчився комунікації та лідерства.

Поблизу геологічної пам’ятки природи «Білокузьминівська скеля» для 120 учасників обласного скаутського табору заняття «Перша домедична допомога» та «Стройовий вишкіл» провели представники 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади військової частини А4267. Учасники табору навчалися на різноманітних майстер-класах та активностях — «Долання перешкод Стежини Хорсів», «Мисливство часів великих досліджень краю», «Прикладне стародавнє мистецтво», «Гончарна майстерня», «Таємниці степових курганів», «Таємниці Мехенді Хорсів», «Рудокопство часів великих геологічних досліджень», «Казки Дикого поля».

Без знання минулого своєї країни неможливо бачити й усвідомлювати її майбутнє. Втім, справжній патріот рідної землі має не лише знати свій край, його багатства та пам’ятки, але ще й — вміти захищати рідну землю. І вступаючи в доросле життя, юні громадяни Донеччини вже добре засвоюють цю аксіому.

Фото управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації.