Подушки Тетяни Заблоцької ідеальні для оформлення дитячої кімнати.

Про подушку як оберіг сну та предмет декору розповіла керівниця творчого об’єднання «Прибужжя» Валентина Кривцова. Каже, що українське слово «подушка» утворене від праслов’янського «роdusьkа» — дихати або дути. Етимологія тлумачить слово «подушка» як похідне від «під» та «вушко».

Перші подушки знайдені археологами у гробницях фараонів Стародавнього Єгипту. Техніки їх оздоблення були досить складними, тому їх вважали більше як витвори мистецтва, ніж атрибут комфорту. У Китаї, а згодом і у середньовічній Європі подушки були коштовним товаром, тому ними користувалися переважно багатії. Їх виготовляли у вигляді важких скринь з дерева, порцеляни, каменю або металу. З часом завдяки промисловій революції розпочалось масове виробництво текстилю, а згодом і подушок.

І якщо класична подушка використовується як постільна річ, то декоративні подушки — не лише предмет зручності й комфорту, а й окраса інтер’єру. Оригінальні декоративні подушки і представили майстрині Миколаївщини.

Сучасне мистецтво виготовлення подушок доволі різноманітне: дизайнерські й оберегові, сучасні й традиційні, квадратні та багатокутні, барвисті й монохромні, а також в’язані, вишиті, ткані, розписні, плетені, валяні — все залежить від таланту та фантазії майстра. Найпопулярнішим серед майстринь є виготовлення вишитих подушок, які різняться за своїм орнаментальним оздобленням та кольоровим рішенням. Вишивальниця з Казанківської тергромади Марія Мазур для створення подушок переважно обирає традиційні геометричні орнаменти у кольоровій гамі, притаманній саме південному краю: жовтогарячий, червоний, блакитний, коричневий, зелений.

Майстриня народної студії «Свічадо» Березанської ТГ Ангеліна Куртяк полюбляє використовувати квіткові орнаменти. Її декоративні подушки усипані пишними гірляндами з барвистих троянд, чорнобривців та волошок. На виробах Тетяни Заблоцької з Шевченківської ТГ можна побачити переважно зооморфні мотиви. На вишитому полотні красуються милі кошенята, пташки та веселі песики, які додадуть позитиву в оформленні дитячої кімнати.

Для створення сучасних подушок миколаївська майстриня творчого об’єднання «Прибужжя» Наталія Мазур обирає традиційну техніку ручного ткацтва. Орнаменти використовує рослинно-квіткові, іноді геометричні й абстрактні, а кольорова гама у її виробах переважно стримана. Юна майстриня Ксенія Болотських з Казанківської ТГ сміливо експериментує з техніками, сучасними матеріалами та контрастними кольорами. Її декоративні в’язані подушки вражають своїми незвичайними формами у вигляді зірочок, сердець, тварин і квітів. А веселкові подушки, зшиті з атласних стрічок, дивують своїми барвистими переливами.

Валентина Кривцова також розповіла про прикмети та повір’я, які пов’язані з подушкою. «Уві сні людина дуже вразлива, тому наші предки надавали подушці особливого магічного значення, — розповідає пані Валентина. —

Вона була оберегом сну, а молоді дівчата часто використовували подушки для ворожіння, щоб дізнатися свою долю. Не можна зневажливо ставитися до подушки, м’яти її та залишати непокритою. Недарма господині накривали їх спеціальними вишитими накидками, оздобленими магічними символами, що захищають від проникнення негативної енергії».

Сидіти на подушці категорично заборонялося, можна було втратити успіх і здоров’я. Тільки молодятам дозволялось сидіти під час обряду на спеціальних весільних подушках, щоб у нареченого й нареченої не було потреби у грошах. За повір’ями не рекомендують дарувати подушку на день народження, щоб імениннику не довелося провести рік, лежачи хворому у ліжку.

Отже, сучасна подушка — не лише необхідний елемент відпочинку та оздоба інтер’єру, а й потужний оберіг для сну та оселі.

Миколаїв.


Юна майстриня з Казанки Ксенія Болотських обирає для творчості сучасні техніки.

Фото з відкритих джерел.