Під час передачі медичного майна до ВМКЦ Східного регіону в рамках гуманітарного проекту «Допомога Схід».

У рамках стратегічного гуманітарного проекту українських військових «Допомога Схід» у Військово-медичному клінічному центрі Східного регіону проводиться переобладнання й оновлення операційних та відділень, де проходять лікування стаціонарні хворі. З цією метою до військового медичного закладу було передано більш як 12 тонн майна медичного призначення — електричні рентгенпрозорі операційні столи та трансфертні каталки до них, спеціалізовані безтіньові лампи для обладнання операційних, сучасні багатофункціональні ліжка зі спеціалізованими матрацами, медичні меблі та одяг, канцелярське приладдя тощо. Вантаж доправлено в Україну з Франції від Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» (Aide Medicale & Caritative France—Ukrainе), віце-президент якої — пані Діана Дольс, підприємством ТОВ «Санагро Україна».

Понад 24 тисячі поранених та хворих отримали лікування

Військово-медичний клінічний центр Східного регіону — один з найкращих військових медичних закладів України. Тут працюють понад 300 військовослужбовців та цивільних осіб. З 2014 року клінічний центр бере активну участь у медичному забезпеченні проведення АТО/ООС, приймаючи поранених. Проведено лікування понад 24 тисяч поранених і хворих. Сприяння в оновленні матеріальної та лікувальної бази закладу має допомогти лікарям у їхній повсякденній нелегкій праці.

«Ми підтримуємо військово-медичні заклади, в яких проходять курс лікування поранені й травмовані військовослужбовці, які після одужання і реабілітації знову стають на захист Батьківщини й продовжують сумлінно виконувати свої обов’язки», — наголосив командувач об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, засновник стратегічного гуманітарного проекту «Допомога Схід».

Слід зазначити, що за останні місяці цього року з Франції до України в рамках роботи проекту прибуло шість автопотягів з гуманітарним вантажем медичного призначення вартістю понад 17,5 мільйона гривень. Вантаж призначено для цивільних та військових закладів охорони здоров’я, розташованих у зоні проведення ООС, а також в інших регіонах України.

Пані Діана Дольс, віце-президент Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» (Aide Medicale & Caritative France—Ukrainе), прокоментувала роботу гуманітарного проекту, постійним партнером якого асоціація є вже понад три роки: «Дніпровському військовому госпіталю ми допомагаємо від самого початку російсько-української війни. Для мене цей госпіталь має символічне значення, бо саме репортаж з нього про надходження поранених та великі потреби влітку 2014 року змусив мене перейти до відправок допомоги в Україну великими 20-тонниками. З приходом нового командира госпіталю полковника медичної служби Ярослава Била ця співпраця лише зміцнилася, і ми спрямовуємо різнопланову допомогу за вивченими потребами. Лише цього року надали багатофункціональні ліжка для інфекційного та травматологічного відділень, передали обладнання для хірургічного блоку та допомогли з офісними меблями».

Заступник начальника ВМКЦ з морально-психологічного забезпечення полковник Сергій Бачинський під час отримання закладом гуманітарної допомоги зазначив: «Майно, яке надійшло сьогодні, застосовуватиметься безпосередньо у лікувальних відділеннях. Військово-клінічний центр постійно збільшує свої потужності, ми намагаємося прямувати у ногу з часом, відкриваються нові відділення, приходять нові спеціалісти. Крайнє з відділень, яке було відкрито, — нейрохірургічне. Потреби щодо забезпечення не завжди вчасно реалізовуються відповідно до наших побажань і фахових можливостей. Тому фахова медична допомога з країни, що є одним із лідерів, зокрема, і медичного забезпечення, для нас на часі і застосовуватиметься у нових відділеннях».

Не тільки допомагає, а й об’єднує

Проект «Допомога Схід» охопив своєю роботою 55 медичних закладів — і військових, і цивільних, переважна більшість яких розташована поблизу лінії зіткнення на Донбасі. До цих установ передано понад 203 тонни гуманітарних вантажів медичного призначення. Тільки за 2021 рік до України з Франції надійшло понад 83 тонни гуманітарної допомоги медичного призначення на суму більш як 29 мільйонів гривень, отримувачами якої стали 25 медичних закладів у зоні ООС і в інших регіонах України.

«До нашої діяльності долучилися вітчизняні і міжнародні благодійні організації, місцеві органи самоврядування, волонтери, представники великого та малого бізнесу. Разом ми завжди робитимемо усе можливе, щоб надходження цільової гуманітарної медичної допомоги не припинялося, адже від цього залежить майбутнє багатьох захисників України, які дістали поранення внаслідок бойових дій або зіткнулися з підступною хворобою», — зазначив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Міжнародну стратегічну гуманітарну ініціативу «Допомога Схід», як багатопрофільну та різнопланову програму цілеспрямованих дій щодо надання цільової допомоги медичним закладам, започатковано за ініціативою та сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва у 2018 році, коли він очолив командування Операції об’єднаних сил (ООС) на території Донецької та Луганської областей. Постійними партнерами проекту є Асоціація «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» (Aide Medicale & Caritative France—Ukrainе), віце-президент якої — пані Діана Дольс, Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України — АсМАП України, президент, голова ради якої — Леонід Костюченко. У 2021 році до проекту долучилося українське підприємство «Санагро Україна», директор якого — Олександр Скрипка.

Підтримка проекту надається БО «БФ Об’єднання волонтерів Запоріжжя», керівник — Василь Мєзєнцов, БФ «Наш Краматорськ», директор — Олександр Шевченко, БФ БО «Проект Варнави», голова правління — Володимир Любовецький. Керівник-координатор проекту в Україні — офіцер командування Об’єднаних сил ЗС, письменник та журналіст Борис Кутовий.
Нині проект «Допомога Схід» триває. Найближчим часом заплановано допомогу 65-му військово-мобільному госпіталю у місті Часів Яр Донецької області де проходять лікування військовослужбовці Збройних Сил України, котрі беруть безпосередню участь у бойових діях на сході України, а також міським клінічним лікарням та перинатальному центру у місті Краматорськ на Донеччині. Адже питання оновлення лікувальної бази вітчизняних медичних закладів досі залишається важливим та актуальним.

Фото надано автором.