За даними Головного управління розвідки МО, на окупованих територіях і біля кордонів України станом на початок листопада зосереджено угруповання військ чисельністю 90 тисяч осіб.

«До його складу входять війська 8-ї, 20-ї армій Південного й Західного військових округів, а також сили й засоби Чорноморського флоту РФ. Крім того, поблизу нашого кордону базуються окремі з’єднання й частини 4-ї, 6-ї армій військово-повітряних сил і протиповітряної оборони повітряно-космічних сил збройних сил Російської Федерації. На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей розгорнуті і діють два армійські корпуси російських окупаційних військ», — йдеться у повідомленні.

У Міноборони зазначили: у другій половині року Росія провела неподалік кордону з Україною низку військових навчань. Після чого підрозділи 41-ї армії залишилися в районі населеного пункту Єльня (Смоленська область), на відстані майже двохсот шістдесяти кілометрів від нашого кордону. «РФ періодично вдається до практики перекидання й накопичення військових підрозділів з метою підтримання напруження в регіоні й політичного тиску на сусідні держави», — додали у відомстві.

Своєю чергою, коментуючи ситуацію ВВС NewsУкраїна, командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що нині масштабних переміщень і створення ударних угруповань російських військ біля українських кордонів не спостерігається. Хоча ризик «великої війни» нікуди не зник з 2014 року. Основа таких ризиків, за словами Наєва, — нарощування кількості російських військ у Криму (з 33 тисяч нині до 40—45 тисяч, запланованих до 2025 року) й «утримання окупаційних військ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях». А також активізація військового співробітництва з Республікою Білорусь...

Командувач ОС ЗСУ не виключає, що Кремль спробує повернути Україну в сферу свого впливу силою, «за дестабілізації й ослаблення центральної влади» у Києві. А в найближчій перспективі Москва, ймовірно, вживе гібридних заходів, «зосереджуючи зусилля на підтриманні керованої нестабільності на сході України, дестабілізації суспільно-політичної ситуації всередині нашої держави й здобутті переваги в інформпросторі», вважає Сергій Наєв.

На думку представника України в ТКГ Сергія Гармаша, «ці російські понти» біля нашого кордону — не більше, ніж психологічний тиск. Починати масштабні військові операції саме зараз Кремлю, як ніколи, невигідно. «По-перше, справді, тому, що це може мати наслідки для запуску «Північного потоку-2». По-друге, у Москві ще не вирішили, як реагувати на українські «Байрактари», не зрозуміли, що це було. А, по-третє, ситуація з COVID-19 у РФ зараз не надихає на військові бліцкриги. Та й погода теж», — вважає він.

За даними штабу ОС на 3.11, за минулу добу російсько-окупаційні війська сім разів порушили режим тиші, двічі — із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння. Вчора від ранку противник чотири рази відкривав вогонь по наших позиціях. Внаслідок обстрілу військами РФ один український воїн дістав смертельне поранення.