Розвиток безпечного середовища, безпечної інфраструктури та цифрових сервісів для громадян обговорили учасники Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпечна громада», участь у якому взяв Президент України Володимир Зеленський.

«Безпека починається з кожного з нас. Сьогодні в цій залі — виключно ті, хто підтримує такий підхід. Той, хто зробив щеплення від коронавірусу, той забезпечує не лише свою безпеку, а й оточуючих людей. Дуже прошу вас донести це до кожного мешканця кожної територіальної громади», — наголосив Володимир Зеленський, відкривши форум.

За словами глави держави, питання безпеки українців завжди було і буде актуальним у його порядку денному. «Кожен мешканець громади має право на захист свого життя, здоров’я, своєї власності від злочинних посягань, на цивільний захист, на запобігання та ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, стихійних лих, пожеж. На якісні та доступні адміністративні послуги. Безпека громади починається там, де вночі світло на вулиці, де немає ям на дорогах, де люди не бояться звернутися до поліцейського по допомогу, бо знають його особисто. Безпека громади починається там, де злагоджено та швидко працює місцева добровільна пожежна команда, в якої є всі необхідні для цього засоби та професійна техніка. Там, де захист дитини, жінки, людини похилого віку від домашнього насильства — це не лише справа поліції, а й суспільна проблема», — наголосив Володимир Зеленський, додавши, що під час форуму обговорюватиметься питання, як державна та місцева влада разом із небайдужою громадою можуть створити безпечне середовище для життєдіяльності кожної людини.

Зі свого боку міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час свого виступу, зокрема, акцентував увагу на комунікації між центральною владою та територіальними громадами, які, за його словами, нині є основою безпеки та стабільності в нашій державі. Він повідомив, що після завершення форуму буде створено комунікаційні чати, в яких будуть присутні всі голови ОТГ, керівники Національної поліції на місцях та керівники Державної служби з надзвичайних ситуацій. Крім того, у цих чатах будуть присутні представники апарату МВС, які моніторитимуть, на що саме скаржаться керівники громад і як місцеві органи влади цивільної безпеки реагують на ці скарги та зауваження. «Переконаний: це буде ефективний механізм зворотного зв’язку, який був відсутній раніше», — констатував Денис Монастирський.

Крім того, учасники форуму ознайомилися з реалізацією проекту «Поліцейський офіцер громади» на прикладі Пісочинської селищної об’єднаної територіальної громади (Харківщина). Головна мета проекту — забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не просто працюватиме на території цієї громади, а й проживатиме там.