У літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого, в рамках музейного проекту «Відкриті сторінки душі», відбулася творча зустріч із самодіяльним композитором-земляком Петром Лойтрою.

Зокрема, маестро презентував збірник «Пісні рідного краю» (українсько-болгарське видавництво «Зоріденн»), який народився завдяки співпраці з місцевими поетами Світланою Дворнік, Світланою Шевченко, Володимиром Тільновим, Миколою Головановим, Павлом Бровченком, Оксаною Степаненко, Валентиною Кондратенко-Процун, Вільямом Кириленком, Валентиною Левченко-Дигас, Ростиславом Кириловим, Віктором Погрібним та Інною Рябченко. В антологію увійшли вірші та посвяти місту Мала Виска, річці Вись, природі рідного краю поетів Володимира Бровченка, Наталії Природної, Григорія Ліщенюка, Антоніни Корінь, Дмитра Шупти, Володимира Яремчука.

Знайшли своє місце і твори друзів П. Лойтри з Києва, Чернігова, Полтави, Черкас...

Результати плідної співпраці людей, об’єднаних музикою Петра Лойтри, у власному виконанні композитора та в супроводі баяна півтори години тішили учасників презентації.

Звучали і записи пісень П. Лойтри у виконанні Володимира Туреця та Світлани Мирводи, Семена Торбенка, Володимира Стратьєва, Ореста Мартиніва, чоловічого гурту «Манжари» та інших.

Біографія маестро — це викладання музики і вокалу, директорство у районній школі мистецтв, десятки фестивалів і конкурсів, у яких він перемагав разом зі своїми колегами та учнями і особисто, понад вісімсот пісень, створених для дорослих та дітей. Співавтори вокальних творів Петра Лойтри — поети з усієї України і з ближнього зарубіжжя.

Земляки пишаються тим, що пісні Петра Лойтри звучать не лише в Україні, а й серед української діаспори Аргентини, Білорусі, Данії, Канади та Росії.

Кропивницький.