Петро Сойка (на знімку) — викладач фізичного виховання технолого-економічного фахового коледжу, що у селищі Млинів Дубенського району Рівненщини, — останні три з половиною роки перебував на військовій службі за контрактом: обіймав посаду начальника фізичної підготовки і спорту 130-го окремого розвідувального батальйону Збройних Сил України. У його військовому активі — чотири ротації в зоні операції Об’єднаних сил на російсько-українському фронті. У часовому вимірі — двадцять місяців у зоні проведення АТО й ООС. У вересні цього року Петро Миколайович знову став до викладацької і тренерської діяльності у рідному навчальному закладі.

А нещодавно в Дубенському історико-культурному заповіднику відбулася презентація фотовиставки бойового офіцера-розвідника Петра Сойки «Фотолітопис 130-го окремого розвідувального батальйону», на якій автор презентував майже сорок світлин. На знімках зафіксовані миті буднів побратимів-розвідників у мирній обстановці та під час перебування на бойових позиціях.

Оцінку роботам старшого лейтенанта Петра Сойки дав заступник командира батальйону Ігор Тимчаюк. У своєму коментарі від зумів коректно і влучно об’єднати мистецьку, військову і бойову складові творчого доробку свого підлеглого.

Паралелі між історичним минулим і героїчними сторінками літопису сьогодення провів директор Дубенського замку Леонід Кічатий. Він, зокрема, наголосив: «Автор сповна реалізував творчий задум зафіксувати миттєвості подвигу українських військових розвідників у зоні проведення АТО й ООС на луганському і донецькому напрямках».

Петро Сойка не любить поширюватися про будні розвідників під час мирного перепочинку чи на війні. Однак навіть надзвичайна стриманість і скромність офіцера були безсилі, коли у спогадах виринають передріздвяні трагічні дні січня 2020 року: тоді впродовж двох днів від ворожих осколків загинув хмельничанин Сергій Дичко, а троє бійців дістали поранення різної тяжкості. Двоє з них — млинівчани Анатолій Дерманчук і Юрій Волков. До речі, пан Анатолій — не тільки бойовий побратим фотомайстра, а й колега по кафедрі фізичного виховання Млинівського ТЕФК.

Найпершими фотоекспозицію переглянули військовослужбовці 130-го ОРБ. Причому чимало з них упізнали себе на світлинах. Звісно, на бойових позиціях ніхто нікому не позував: виконуючи завдання військової служби, зокрема й бойові, бійцям було не до фотосесій. Власне, тим і цінні знімки, бо передають дух і правду бойового товариства.

До речі, усі світлини, які експонуються на виставці, автор передасть дубенським краєзнавцям, які збираються експонувати цих свідків солдатського подвигу в навчальних закладах, музеях міст України.

Млинів Рівненської області.